Francuska, protesti zatvorskih čuvara zbog nasilja i pretrpanosti

Pritužbe zatvorskih čuvara u Francuskoj na teške uslove rada zbog nasilja zatvorenika i pretrpanosti ćelija prerasle su u proteste u zatvorima širom zemlje, a francuski predsednik Emanuel Makron naložio je reformu zatvorskog sistema.

Zatvorsko osoblje je palilo gume i postavljalo barikade u znak protesta nakon što je, kako navode, zatvorenik nožem pokušao da napadne više ljudi prošle nedelje u zatvoru "Vanden le Vjej" na severu Francuske sa jakim obezbeđenjem, prenosi AP.

Radnički sindikat CGT saopštio je da su protesti organizovani u polovini od ukupno 188 francuskih zatvora, navodi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron naglasio je da je vladi naložio da do kraja februara iznese "globalni plan o zatvorskim ustanovama" kojim će se modernizovati zatvorski objekti i prikupljanje informacija o zatvorenicima.

Predložio je značajan prelazak na alternativno kažnjavanje kao što su obavezan društveno koristan rad ili elektronske narukvice.

Makron je tokom predizborne kampanje obećao da će biti izgrađeno 15.000 novih zatvorskih ćelija.

Direktor zatvora "Venden le Vjej" je, kako navode mediji, danas podneo ostavku pod pritiskom zatvorskog osoblja koje ga optužuje da ništa ne čini kako bi sprečio nasilje zatvorenika.

Rojters navodi da je ostavku podneo direktor tog zatvora u regionu Kalea, četiri dana nakon što je zatvorenik, inače pripadnik Al Kaide, makazama ranio trojicu čuvara.

Francuski zatvorski čuvari se redovno žale na nedostatak osoblja i upozoravaju da je, zbog blagog pristupa zatvorske uprave, sve teže i opasnije izlaziti na kraj sa velikom brojem islamističkih ekstremista i simpatizera.

"Neki direktori upravljaju zatvorima kao da su jaslice. Šta će ih naterati da deluju, nečija smrt", upitao je Žan Fransoa Gorže, predstavnik jednog od sindikata zatvorskih čuvara.

Optužio je vlasti da ignorišu pritužbe koje uključuju 4.000 nedavno zabeleženih slučajeva nasilja nad čuvarima, među kojima i 15 incidenata u kojima su čuvari uzeti za taoce.

Iako bi novi zatvori i više osoblja rešilo problem, potrebne su hitne mere kako bi se izašlo na kraj sa opasnom "dijasporom" unutar francuskih zatvora, zaključio je Forže.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара