Rahoj: Puđdamon neće vladati Katalonijom iz Brisela

Španija će nastaviti da vlada Katalonijom direktno iz Madrida u slučaju da bivšeg lidera Katalonije Karlesa Puđdamona ponovo izaberu na tu poziciju, saopštio je premijer Španije Marijano Rahoj.

"Apsurdno je da se neko nada da će biti predsednik regionalne katalonske vlade iz Brisela", rekao je Marijano Rahoj, prenosi Rojters.

Istakao je da će u slučaju Puđdamonovog reizbora Španija nastaviti da vlada Katalonijom na osnovu španskog Ustava.

Novi parlament Katalonije održaće svoju prvu sednicu 17. januara, a izbor predsednika Katalonije trebalo bi da bude završen do 31. januara.

Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je ranije mogućnost da Puđdamon ponovo vodi vladu Katalonije iz Brisela i saopštila da će svaki takav pokušaj osporiti pred sudom.

"Parlamentarna pravila su veoma jasna", rekao je portparol vlade Inigo Mendes de Vigo na nedeljoj konferenciji za štampu, dodajući da je Puđdamonovo vođenje katalonske vlade iz Brisela nerealno i da je protivno zdravom razumu, prenosi Rojters.

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su u sredu dogovor da ponovo izaberu Puđdamona za regionalnog lidera, kasnije ovog meseca, izjavio je portparol Puđdamona, koji nije imenovan.

Puđdamon, lider političke platforme "Zajedno za Kataloniju", postigao je o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske levice, koja je nadležna za poslove partije, dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru, prenosi Politiko pozivajući se na Pais.

Puđdamon, koji je pobegao u Belgiju kako bi izbegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik, navodi Pais.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smenio Puđdamona i članove njegovog kabinete, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost posle referenduma u oktobru prošle godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво