Abas poručio Trampu da bi trebalo da se stidi

Palestinski lider Mahmud Abas izjavio je da bi američki predsednik Donald Tramp trebalo da se stidi zbog načina na koji se odnosi prema naporima za mirovno rešenje na Bliskom istoku.

Abas je, na sastanku Centralnog saveta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), kritikovao Trampa i njegovu politiku prema Palestincima, uključujući i priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela, prenosi AP.

"Tramp je napisao na Tviteru – nećemo dati pare Palestincima, jer oni odbijaju pregovore. Stidi se, kada smo odbili da pregovaramo? Gde su ti pregovori koje smo odbili?", upitao je Abas u dvočasovnom govoru.

Kako je rekao, time što je na strani Izraela u vezi sa tako osetljivim pitanjem, Tramp je uništio svoj kredibilitet kao posrednik u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku.

"Možemo da kažemo 'ne' svakome ukoliko su stvari povezane sa našom sudbinom i našim narodom i sada smo rekli 'ne' Trampu. Rekli smo mu da je sporazum veka u stvari šamar veka. I mi ćemo uzvratiti", rekao je Abas.

Prema njegovim rečima, Palestinci neće prihvatiti da SAD budu jedini posrednik u pregovorima i dodao da veruje da se sporazum može postići ukoliko je uključeno više strana, kao i prilikom potpisivanja međunarodnog nuklearnog sporazuma između Irana i šest svetskih sila.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman rekao je za palestinskog predsednika da "nije pri svesti", zbog Abasovog oštrog govora protiv američkog predsednika Donalda Trampa.

Liberman je rekao da Abasovo obraćanje simbolizuje njegovo odustajanje od perspektive mirovnih pregovora i da je umesto toga odabrao konfrontaciju sa Izraelom i SAD, prenela je agencija AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво