Tunis, sedam godina od svrgavanja Ben Alija

Tunis, obeležava danas sedam godina od proterivanja sa vlasti tadašnjeg predsednika Zin el Abidin Ben Alija 2011, u trenutku kada tu zemlju potresaju nemiri izazvani nezadovoljstvom zbog rasta cena.

AP navodi da Tunišani danas pozivaju na mirne proteste, navodeći da aktuelna vlast nije uspela da popravi probleme zbog kojih je revolucija u toj zemlji započela.

Na današnji dan kada se obeležava sedam godina od kako su Tunišani, u okviru talasa demonstracija u tom regionu poznatim pod nazivom Arapsko proleće, sa vlasti zbacili autokratskog lidera, prenosi agencija.

Tadašnji predsednk Al Abidin izbegao je iz zemlje 14. januara 2011. u Saudijsku Arabiju, tim potezom transformišući državu u mladu demokratiju.

Sada, kako se navodi, demonstranti kod kuće šalju poruku da veruju da su svih šest vlada koje su od tada bile na vlasti, slomile nade za socijalnu i ekonomsku pravdu i ostavile ih izdanima.

Frustracija građana zbog ovog problema bila je u punoj snazi prošle nedelje kada je broj demonstranata porastao, usled čega je u policijskoj intervenciji jedna osoba poginula, a veliki broj njih je povređen.

Arapsko proleće započelo je prvim protestima u Tunisu 17. decembra 2010. godine samospaljivanjem Muhameda Buzizija u znak protesta protiv policijske korupcije.

Uspeh protesta u Tunisu doveo je do talasa pobuna koji je zahvatio Alžir, Jordan, Egipat i Jemen, a onda se proširio i na druge države, pri čemu su demonstranti bili najorganizovaniji tokom "dana besa", a prelili su se u vidu manjih protesta i na nearapski svet u regionu.

Do jula 2011. godine, demonstracije su rezultovale obaranjem vlasti u Tunisu i Egiptu, a tokom početnih protesta, nekoliko lidera je najavilo da ce se povući sa vlasti i organizovati izbore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара