Rusija i Kina spremne za saradnju oko Korejskog poluostrva

Moskva i Peking su spremni da ojačaju saradnju da bi se smanjile tenzije na Korejskom poluostrvu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje je objavljeno posle sastanka zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Igora Morgulova i pomoćnika kineskog ministra spoljnih poslova Konga Suanjua.

Diplomate su "razmenile stavove o situaciji na Korejskom polustrvo i u severoistočnoj Aziji".

"Obe strane su naglasile da Rusija i Kina treba da ojačaju saradnju da bi došlo do deeskalacije tenzija i iznalaženja rešenja za čitav niz problema sa kojima se taj deo regiona sučava, a na bazi zajednički izrađenih mirovnih inicijativa", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva, prenosi Tas.

Kineski predsednik Si Đinping je pre dva dana tokom telefonskog razgovora sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom pozdravio nedavno ostvareni napredak u međukorejskim razgovorima, saopšteno je iz Munovog kabineta.

Tokom razgovora održanih u utorak, Severna Koreja saopštila da će njeni sportisti učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama koje se narednog meseca održavaju u Južnoj Koreji, podseća Rojters.

Severna i Južna Koreja saglasile su se da 15. januara održe pregovore na radnom nivou, u Tongilgaku, na južnokorejskoj polovini graničnog naselja Panmundžom, javila je agencija Jonhap.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво