Tramp potvrđuje nuklearni sporazum sa Iranom, ali...

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će potvrditi nuklearni sporazum sa Iranom poslednji put ako on ne bude promenjen da bi dao Vašingtonu i evropskim saveznicima šansu da poprave "strašne propuste" sporazuma iz 2015. godine.

"Ovo je poslednja šansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD neće ponovo suspendovati sankcije da bi ostao u nuklearnom sporazumu sa Iranom. A ako u bilo kom trenutku procenim da taj sporazum nije postignut, povući ću se iz dogovora odmah", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Tom odlukom koju će Tramp potpisati suspenduju se američke sankcije Iranu za još 120 dana.

Prema sporazumu šest svetskih sila i Irana, Teheranu je zabranjeno obogaćivanje uranijuma do 2025. godine, dok Bela kuća želi da trajno ograniči taj program.

Istovremeno, ministarstvo finansija odlučilo je danas da uvede nove sankcije protiv 14 iranskih građana i pravnih subjekata zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu naoružanja, a među njima je i šef iranskog pravosuđa ajatolah Sadek Laridžani.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je Sadek Laridžani, blizak saveznik vrhovnog iranskog vođe Ali Hamneija, "odgovoran za naređivanje, kontrolu i sprovođenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava državljana Irana", prenosi Rojters.

Među sankcionisanima je i jedan kineski državljanin koji je delovao ispred kompanije "Vuhan Sandžijang Import Eksport", koja je već pod sankcijama zbog poslovanja za jednom iranskom firmom koju, kako se navodi u saopštenju, "poseduje ili kontroliše vojska".

Među ostalim kompanijama protiv kojih su uvedene sankcije su i još jedna sa sedištem u Kini, "Bučuang Keramik", kao i iranska firma koju je pokušala da se snabde hemijskim jedinjenjima koja se koriste za transmisiju električnih signala, navodi Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво