Čiji dronovi su napali ruske baze u Siriji?

Rusko Ministarstvo odbrane prikazalo je par bespilotnih letelica za koje tvrde da su korišćene u napadima na baze u Siriji, ističući da su sprovedeni uz pomoć iz inostranstva. Vladimir Putin je poručio da "zna ko stoji iza napada i koliko je plaćen za tu provokaciju".

Na predstavljanju zarobljenih dronova u ruskom Ministarstvu odbrane rečeno je da je u napadu na bazu Hmejmim u sirijskoj prvoniciji Latakija i luku Tartus korišćeno 13 dronova. Sedam je oborila protivvazduhoplovna odbrana, a preostalih šest prizemljila je jednica za elektronsko delovanje, prenosi portal Militari tajms pisanje agencije Asošijeted pres.

U sledećem napadu, tri drona su eksplodirala pri kontaktu sa tlom, a još tri su zarobljena netaknuta, navodi rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo odbrane predstavilo je dva drona primitivnog izgleda, napominjući sadrže najmoderniju elektroniku koja je manje sklona kvarovima i omogućava precizne napade.

General-major Aleksandar Novikov koji vodi odsek ministarstva za bespilotne letelice kaže da se napadi prošlog vikenda razlikuju od dronova korišćenih u ranijim napadima.

"Da bi se napad izvršio bili su nepohodni satelitiski podaci koje nije moguće pribaviti na internetu, složene inženjerske operacije i testovi", istakao je Novikov.

Prema njegovim rečima, za njihov razvoj i upotrebu potrebno je učešće stručnjaka sa posebnom obukom u zemljama koje koriste i proizvode bespilotne letelice.

Ruski general-major nije direktno optužio nijednu zemlju, ali je Moskva ranije naznačila da se radi o "čudnoj slučajnosti" da se američki izviđački avion nalazi u Mediteranu blizu ruskih baza koje su napadnute. 

AP navodi da je Pentagon odmah odbacio te navode.

Dronovi su lansirani iz grada El Muzara u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, više od 50 kilometara udaljenoj od ruskih baza.

Nove tenzije između Moskve i Ankare 

Kako ističe AP, napadi su stvorili tenzije između Moskve i Ankare, pošto Turska ima jak uticaj na pobunjeničke grupe iz Idliba.

Naime, rusko Ministarstvo odbrane poslalo je pismo turskom vojnom vrhu zatraživši da pošalju svoje posmatrače kako bi se sprečili budući napadi iz te sirijske provincije.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva zna ko je odgovoran za napade, ne navodeći koja zemlja je umešana. Samo je rekao da nije reč o Turskoj.

Dodao je da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom. Istakao je da je uveren da Ankara nema nikakve veze sa napadom.

Na susretu sa urednicima ruskih listova, naglasio je da "zna ko su i koliko su plaćeni odgovorni za tu provokaciju".

Putin je ocenio da je onima koje stoje iza napada bio cilj da podriju sporazum Rusije, Turske i Irana o zonama deeskalacije u Siriji.

Napad dronovima došao je samo nekoliko nedelja pošto je Moskva proglasila pobedu u Siriji, posle koje je povučen deo vojnog osoblja iz te zemlje, navodi američka agencija.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи