Dogovor u Berlinu – počinju formalni pregovori o vladi

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je "optimistična" po pitanju formiranja nove koalicione vlade sa socijaldemokratama, dok je lider socijaldemokrata Martin Šulc istakao da je zajedničkim sporazumom postignut "izvanredan" rezultat.

U probnim pregovorima konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata došlo je do proboja, pošto su se obe strane saglasile oko plana za otpočinjanje formalnih pregovora o formiranju "velike koalicije".

Dokument, usaglašen nakon više od 24 časa pregovaranja, sastoji se od 28 strana i omogućiće da se narednih nedelja pregovara o svim detaljima koalicionog sporazuma, prenosi Rojters.

Time se, kako navodi Rojters, jačaju perspektive za formiranje vlade koju bi ponovo činili koncervativci i socijaldemokrate. Time bi se okončala politička neizvesnost u Nemačkoj, koja traje još od izbora održanih 24. septembra.

Dorotea Baer iz redova Hrišćansko-socijalne unije (CDU) na Tviteru je objavila sliku sporazuma na kojoj se vidi prva njegova strana koju drži u ruci uz komentar: "Još poprilično topao".

Merkel: Evropi treba "novo buđenje"

Kako javlja AP, Merkelova je naglasila da Evropi treba "novo buđenje" i dodala da je uverena da će buduća nemačka vlada biti u mogućnosti i da postigne sporazum sa Francuskom po pitanju budućnosti Evropske unije.

Merkelova je rekla da se još od održavanja izbora pokazalo da svet neće stati dok Nemačka razrešava pitanje svoje političke strukture.

Dodala je, kako se navodi i da je sporazum između njenog konzervativnog bloka i socijaldemokrata o otpočinjanju formalnih koalicionih pregovora podrazumevao "davanje i uzimanje" sa obe strane.

Lider nemačke socijaldemokratske partije Martin Šulc naglasio je da je sporazum sa konzervativcima "izvanredan" rezultat politika koje će pomoći državi.

On je nakon maratonskih pregovora koji su se odvijali tokom prethodne noći izjavio da će postignuti sporazum pomoći infrastrukturi zemlje i ojačati porodice, škole, domove za stare i druge segmente društva.

"Mislim da smo postigli izvanredne rezultate", rekao je Šulc.

Šulc je naglasio da će sada sporazum iznti pred kolege iz partije na odobrenje, pre nego što formalni koalicioni pregovori mogu da započnu.

Agencija Rojters, koja je imala uvid u dokument, navodi da su se stranke obavezale da formiraju "specifične budžetske fondove" za stabilizaciju evra i za podršku "socijalnoj konvergenciji" i strukturalnim reformama. To bi, kako se smatra, moglo da stvori osnovu budućeg "investicionog budžeta" za evrozonu.

"U bliskom partnerstvu sa Francuskom, želimo da na održiv način jačamo i reformišemo evrozonu, tako da evro može bolje da izdrži globalnu krizu", navodi se u dokumentu.

Stranke su se, takođe, saglasile sa kvotom od 1.000 migranata mesečno kojima će biti dozvoljeno da se pridruže porodicama koje već žive u Nemačkoj.

Istovremeno, u dokumentu, koji je i dalje podložan izmenama, navodi se da će Nemačka za isti cifru smanjiti broj izbeglica koje preuzima iz Grčke i Italije, prema planu EU.

Spajanje porodica odnosi se samo na brakove sklopljene pre nego što su migranti napustili svoje zemlje, i samo ako se radi o pojedincima koji nisu počinili nikakav zločin, niti predstavljaju opasnost, kao i u slučajevima kada se ne očekuje njihov skori povratak kućama.

Rojters konstatuje da dogovor o toj "jednoj od najemotivnijih tema" potvrđuje da su konzervativci i socijaldemokrati blizu odluke o otvaranju formalnih koalicionih pregovora.

U međuvremenu je Rojters javio da Merkel želi da do sredine februara okonča pregovore sa Socijaldemokratskom partijom o formiranju koalicione vlade.

Navodi se da je cilj da se socijaldemokratama omogući dovoljno vremena da putem pošte održe glasanje među članstvom o koalicionom sporazumu sa Hrišćanskodemokratskom unijom (CDU) Merkelove i njenom sestrinskom bavarskom Hrišćanskosocijalnom unijom (CSU).

Rojters navodi da kancelarkini konzervativci žele da vlada bude u funkciji do kraja marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи