Asanž dobio državljanstvo Ekvadora

Ekvador je dodelio državljanstvo osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu, koji od 2012. godine boravi u ambasadi te zemlje u Londonu.

Džulijan Asanž je, na svoj zahtev, postao naturalizovani državljanin Ekvadora 12. decembra, izjavila je ministarka spoljnih poslova te države Marija Fernanda Espinoza i istakla da želi da se sa Britanijom postigne "dostojanstveno" i "pravično" rešenje za njegovu situaciju. 

Espinoza je, takođe, izjavila da strahuje za Asanžov život, zbog pretnji koje dolaze "od trećih država".

Na konferenciji za štampu, ministarka je navela da Asanž neće napustiti Ambasadu Ekvadora u Londonu sve dok mu ne budu pružene bezbednosne garancije.

"Ekvador trenutno istražuje druge mogućnosti u dijalogu sa Britanijom, kao što su dobre usluge uglednih autoriteta, drugih država ili međunarodnih organizacija koje bi mogle da olakšaju postizanje pravičnog, konačnog i dostojanstvenog rešenja za sve strane", rekla je Espinoza.

Rojters je u sredu preneo da se ime Asanža pojavilo u ekvadorskom civilnom registru, bazi podataka koja uključuje samo građane Ekvadora.

Asanž je na Tviteru postavio fotografiju u dresu ekvadorske fudbalske reprezentacije.

Ekvador je Asanžu dodelio politički azil nakon što se on sklonio u ambasadu te zemlje u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj zbog istrage o tvrdnjama da je silovao jednu ženu.

Asanž je odbacio te tvrdnje i izrazio strahovanje da bi ga Švedska mogla izručiti Amerikancima, gde bi mu se sudilo zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata SAD.

Švedska je, u međuvremenu, odustala od zahteva za ekstradiciju, ali bi on u Britaniji i dalje mogao da bude uhapšen, pošto je puštanje na slobodu uz kauciju iskoristio da zatraži azil.

Ranije danas, britanski Forin ofis saopštio je da je odbio zahtev Ekvadora da dodeli diplomatski status Džulijanu Asanžu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи