Šefovi diplomatija EU: Iranski sporazum mora biti očuvan

Ključni sporazum iz 2015. koji ograničava nuklearne ambicije Irana, mora da bude očuvan, navode ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije u vreme kada američki predsednik Donald Tramp razmatra da li da se povuče iz njega.

Kako prenosi AP, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson rekao je da je taj nuklearni sporazum "ključni sporazum koji svet čini bezbednijim mestom".

Džonson je to izjavio uoči pregovora u Briselu između ministara iz Britanije, Francuske i Nemačke i njihovog iranskog kolege Džavada Zarifa.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da EU želi da očuva sporazum "jer je u našem interesu da ne razvijamo ili da svedočimo da je nuklearno oružje razvijeno u Iranu".

Pod tim sporazumom, Iran je usporio razvoj svog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija, a američki predsednik je upozorio da razmatra da se povuče iz sporazuma.

Kako je prethodno preneo Rojters, Gabrijel je pozvao SAD da razmatraju nuklearni sporazum sa Iranom kao pitanje koje je odvojeno od pitanja programa balističkog oružja koji sprovodi zvanični Teheran i uloge tog programa u građanskom ratu u Siriji.

"Trebalo bi da odvojimo dve stvari: mi želimo da očuvamo nuklearni sporazum sa Iranom... i tešku ulogu koju Iran ima u reionu", rekao je Gabrijel govoreći pred sastanak sa svojim kolegama iz Irana, Britanije i Francuske i najvišim diplomatama iz Evropske unije.

Gabrijel, koji je otvoreno kritikovao spoljnu politiku SAD od kako je Donald Tramp zauzeo predsednički kabinet prošle godine, rekao je i da su SAD bile u pravu kada su iznele zabrinutost zbog strategije Irana na bliskom istoku, navela je britanska agencija.

broj komentara 0 pošalji komentar