"Velike prepreke" između Merkelove i Šulca

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je, poslednjeg dana takozvanih probnih pregovora o formiranju koalicione vlade, da njen konzervativni blok i Socijaldemokratska partija (SPD) moraju da savladaju velike prepreke kako bi se dogovorili o početku formalnih koalicionih sporazuma.

I lider SPD-a Martin Šulc rekao je da i dalje postoje "velike prepreke" koje treba prevazići da bi njegova stranka pristala da se pridruži konzervativcima u vladajućoj koaliciji, ali je istakao da je SPD s konzervativcima kancelarke Merkel pronašao zajednički jezik u mnogim oblastima, prenosi Rojters.

Merkelova je upozorila da će današnji, poslednji dan probnih pregovora biti težak, ali je istakla da u pregovore ulazi "sa energijom", priznavši da Nemci očekuju rezultate.

Po završetku probnih pregovora, konzervativci i socijaldemokrate će odlučiti da li će ući u formalne koalicione pregovore punog obima.

Šulc je rekao da će SPD pristati da oformi koaliciju samo ako ta partija bude sigurna da bi takva vlada ojačala Evropu, dodavši da će SPD na današnjim pregovorima izneti predloge o tome kako to učiniti.

Više od tri meseca nakon federalnih izbora, oslabljena Merkelova, koju čeka četvrti kancelarski mandat, nada se uspešnim pregovorima sa opreznim SPD-om kako bi na scenu ponovo stupila "velika koalicija" koja je upravljala najvećom ekonomijom Evrope od 2013. do 2017, zaključuje britanska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво