"Velike prepreke" između Merkelove i Šulca

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je, poslednjeg dana takozvanih probnih pregovora o formiranju koalicione vlade, da njen konzervativni blok i Socijaldemokratska partija (SPD) moraju da savladaju velike prepreke kako bi se dogovorili o početku formalnih koalicionih sporazuma.

I lider SPD-a Martin Šulc rekao je da i dalje postoje "velike prepreke" koje treba prevazići da bi njegova stranka pristala da se pridruži konzervativcima u vladajućoj koaliciji, ali je istakao da je SPD s konzervativcima kancelarke Merkel pronašao zajednički jezik u mnogim oblastima, prenosi Rojters.

Merkelova je upozorila da će današnji, poslednji dan probnih pregovora biti težak, ali je istakla da u pregovore ulazi "sa energijom", priznavši da Nemci očekuju rezultate.

Po završetku probnih pregovora, konzervativci i socijaldemokrate će odlučiti da li će ući u formalne koalicione pregovore punog obima.

Šulc je rekao da će SPD pristati da oformi koaliciju samo ako ta partija bude sigurna da bi takva vlada ojačala Evropu, dodavši da će SPD na današnjim pregovorima izneti predloge o tome kako to učiniti.

Više od tri meseca nakon federalnih izbora, oslabljena Merkelova, koju čeka četvrti kancelarski mandat, nada se uspešnim pregovorima sa opreznim SPD-om kako bi na scenu ponovo stupila "velika koalicija" koja je upravljala najvećom ekonomijom Evrope od 2013. do 2017, zaključuje britanska agencija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jan 2018, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

Samoubilacki potez SPD-a

Groznica za vlascu koja je obuzela SPD celnike; Stajnmajera, Gabrijela, Nales, a sada i Schulca kostali su SPD partiju gubitkom skoro polovine svojih biraca.
Tipican odraz zelje za vlascu, a protiv interesa svoje partije a samim tim protiv interesa svojih biraca i svog naroda