Prvo priznanje "operacije čišćenja" manjine Rohindža

Bezbednosne snage Mjanmara i meštani jednog sela budističke veroispovesti ubili su deset Rohindža muslimana čija su tela otkrivena u masovnoj grobnici u državi Rakajn, saopštila je vojska Mjanmara.

Saopštenje je objavljeno na Fejsbuk stranici vrhovne komande i u njemu se navodi da su tela otkrivena u grobnici pripadala Rohindžama koji su pretili budističkim selima, kao i da su ubijeni u odmazdi, prenosi AP.

Tela su pronađena u decembru u masovnoj grobnici nedaleko od groblja u selu In Din.

"Tačno je da su seljani i bezbednosne snage priznali da su ubili deset Bengali terorista. Vojska će preuzeti odgovornost za one koji su odgovorni za ubijanje i koji su prekršili sporazum. Ovaj incident se dogodio jer su teroristi pretili i provocirali meštane budističke veroispovesti", navodi se u saopštenju.

To priznanje je prvo od početka "operacije čišćenja" protiv manjine Rohindža u avgustu, tokom koje je 650.000 pripadnika te manjine pobeglo u susedni Bangladeš, a što su UN nazvale etničkim čišćenjem.

Vlada Mjanmara, u kojem je većina stanovništva budističke vere, odbija da prizna Rohindže kao manjinu, iako žive u toj zemlji generacijama, navodi AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво