Poplave i klizišta pogodile Kaliforniju, 13 žrtava

Najmanje 13 osoba je poginulo u južnoj Kaliforniji, koju je pogodila zimska oluja donoseći rekordne količine kiše toj američkoj državi, što je izazvalo poplave i pokrenulo klizišta.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, 163 osobe su povređene i prebačene u bolnicu, a četiri su u kritičnom stanju.

Navodi se i da je navodno oko 300 ljudi zarobljeno istočno od Santa Barbare.

Policija ističe da scene klizišta "izgledaju kao bojno polje Prvog svetskog rata".

Spasilačke ekipe helikopterima evakuišu ljude koji su se popeli na krovove. AP navodi da je jedna 14-godišnja devojčica izvučena iz urušene kuće u Montesitu, gde je bila satima zarobljena.

Stanovnicima okruga Santa Barbara je naloženo da se evakuišu, ali je to učinilo samo oko 15 odsto stanovništva.

Zvaničnici strahuju da će broj žrtava rasti.

Kuće su u klizištima pomerene iz temelja, dok voda nosi mulj i krš sa ogoljenih brdovitih područja kroz naselja do ključne saobraćajnice.

Više kuća je uništeno, dok je neizvesna sudbina stanovnika naselja do kojih je teško dopreti zbog oborenih stabala i dalekovoda.

Putevi su blokirani, zbog čega su helikopteri korišćeni čak i tokom oluje, a hiljade ljude ostalo je bez struje.

Spasilačke ekipe helikopterima izvlače ljude i prevoze ih na bezbedno mesto, dok se vatrogasci-spasioci probijaju kroz mulj u visini struka. Na pojedinim mestima nanosi mulja visoki su čak metar i po.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se prevrnuti automobili duž zakrčenih puteva i mulj do struka u dnevnim sobama ugroženih kuća.

Ekipe rade na raščićavanju krša sa puteva u široj oblasti Los Anđelesa.

Nalozi za evakuaciju izdati su u ponedeljak, jer su meterolozi prognozirali klizišta na brdima gde su dosad najveći požari u Kaliforniji besneli prošlog meseca, uništivši tamošnje rastinje.

Prva značajna oluja ove sezone donela je većem delu Kalifornije jake vetrove i olujno nevreme, a rekordne kišne padavine zabeležene su u zalivskoj oblasti San Franciska.

Meteorolozi su izdali upozorenja na poplave i prognozirali da bi talas hladnoće s jakim vetrovima mogao da donese Los Anđelesu veću količinu kiše nego što je palo u proteklih 10 meseci ukupno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара