Severna Koreja šalje visoku delegaciju na ZOI u Pjongčang

Pjongjang će poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre koje će od 9. do 25. februara biti održane u Južnoj Koreji, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nakon prvog dela sastanka delegacija dve Koreje.

Sastanak dve Koreje je prvi od 2015. godine i održan je u demilitarizovanoj zoni, u pograničnom severnokorejskom gradu Panmundžomu.

Pregovore je predložio Seul kako bi se smanjile tenzije na Korejskom poluostrvu i kako bi se ponovo spojile porodice razdvojene tokom rata u vreme novogodišnjih praznika u februaru, rekao je zamenik ministra za ujedinjenje Čun Hae Sung, prenosi Rojters.

Južna Koreja predložila je i da atletičari iz obe Koreje zajedno marširaju na ceremoniji otvaranja igara i drugim zajedničkim aktivnostima.

"Severna Koreja je rekla da su odlučni da današnji pregovori budu plodonosni", rekao je Čun i dodao da je Južna Koreja predložila i razgovore o nuklearnom programu, ali nije dobila odgovor druge strane.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da u delegaciji Severne Koreje budu zvaničnici, atletičari, navijači i novinari.

Šef severnokorejske delegacije Ri Son Gvon rekao je na početku pregovora da su došli na pregovore sa ozbiljnim i iskrenim namerama.

Predstavnici severnokorejske delegacije na svojim odelima nosili su značku sa likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Pregovori će se nastaviti danas u poslepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

U međuvremenu je Severna Koreja ponovo otvorila prekinutu vojnu telefonsku liniju sa Južnom Korejom, potvrđeno je i u južnokorejskoj vladi, gde se navodi da će linija od srede normalno funkcionisati, prenosi Jonhap.

U februaru 2016. godine prekinut je taj granični komunikacioni kanal u znak protesta što je Seul zatvorio zajenički industrijski kompleks.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво