Sud u Gruziji osudio Sakašvilija na tri godine zatvora

Gruzijski sud je bivšeg predsednika te zemlje Mihaila Sakašvilija osudio u odsustvu na tri godine zatvora zbog zloupotrebe moći pri pomilovanju četiri policajca osuđena za ubistvo bankara, javlja AP.

Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. do novembra 2007, i od januara 2008. do novembra 2013. On je svoju zemlju napustio sredinom novembra 2013, nekoliko dana pre nego što je njegov predsednički mandat istekao, a nakon što je napustio Gruziju, živeo je u SAD i Ukrajini.

Dobio je ukrajinsko državljanstvo u maju 2015, što je rezultiralo time da izgubi državljanstvo Gruzije.

Pre nego što je imenovan za guvernera Odese krajem maja 2015, on je radio u Kijevu kao šef Saveta za međunarodne reforme, a u novembru 2016. je podneo ostavku na poziciju guvernera Odese i osnovao svoj pokret, kritikujući aktuelnu vlast u Ukrajini.

Dok je Sakašvili bio u SAD, 26. jula 2017, ukrajinski predsednik Petro Porošenko mu je oduzeo ukrajinsko državljanstvo.

Državni tužilac je podigao nekoliko optužnica protiv Sakašvilija 2014. godine.

Optužen je za rasturanje mirnih demonstracija u novembru 2007, nezakonit upad u zgradu televizije "Imedi", nezakonitu zaplenu imovine koja pripada biznismenu Badriju Patarkacišviliju, organizovanje oružanog napada na poslanika Valerija Gelashvilija 2005, zataškavanje zločina i falsifikovanja u istrazi povodom ubistva bankara Sandra Girglijanija 2006. godine i za zloupotrebu oko pet miliona dolara iz državnih fondova u periodu 2009-2012.

Ukrajina je odbila da izruči Sakašvilija Gruziji dva puta u 2014. i 2015. godini, uprkos sporazumu te dve zemlje iz 1995. o izručenjima traženih ličnosti.

Početkom septembra, Sakašvili je uz podršku pristalica uspeo da uđe u Ukrajinu nakon čega je optužen za nezakonito prelaženje granice.

Od oktobra, on je organizovao masovne proteste i skupove u Kijevu.

Policija je 5. decembra pokušala da ga privede u centru Kijeva, ali su njegove pristalice pružile snažan otpor i uspele da ga izvuku.

Nekoliko dana posle toga, Sakašvili je pritvoren na osnovu optužbe za primanje oko 418.000 evra od Rusije kako bi finansirao antivladine i proteste protiv predsednika, ali je nekoliko dana posle toga ponovo oslobođen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво