Rojters: Iranska policija terala demonstrante vodenim topovima

Iranska policija upotrebila je danas vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili na trgu Ferdovsi u centru Teherana, prenosi "Rojters", pozivajući se na video-snimak koji se pojavio na društvenim mrežama. Iranski predsednik Hasan Rohani poručio da Iranci imaju pravo da protestuju, ali bez nasilja.

Kako navodi britanska agencija, i na video-snimku iz grada Koramdareha u provinciji Zanjan, na severozapadu Irana, može se videti sukob između demonstranata i policije, a kako se tvrdi, bilo je i izveštaja o protestima i u gradovima Sanandaj i Kermanšag na zapadu zemlje.

Rojters napominje da nije bio u mogućnosti da odmah utvrdi autentičnost video-snimka.

Kako prenosi AP, novinska agencija u Iranu ILNA izvestila je danas da je policija tokom protesta u Teheranu u subotu uhapsila oko 200 ljudi.

Agencija je, kako se navodi, te podatke iznela citirajući zamenika guvernera za bezbednost u Teheranu Ali Asgar Naserbahta.

Naserbaht je izjavio da je policija uhapsila one koji su planirali da dižu pobunu i uništavaju javnu imovinu.

Prema njegovim rečima, uhapšeno je oko 40 lidera protesta.

Rohani: Iranci imaju pravo da protestuju, ali bez nasilja

Iranski predsednik Hasan Rohani poručio je da Iranci imaju pravo da protestuju i kritikuju vladu, ali i upozorio da njihove akcije ne smeju da dovedu do nasilja ili nanošenja štete javnoj imovini.

"Iranci shvataju osetljivu situaciju u kojoj su Iran i region i delovaće u skladu sa svojim nacionalnim interesima", rekao je Rohani u prvom javnom reagovanju na antivladine proteste koji su ušli u četvrti dan.

Iranski predsednik je naveo da su "ljudi apsolutno slobodni da kritikuju vladu i protestuju", ali da to treba da čine na način koji će da "poboljša situaciju u zemlji i njihovim životima".

"Kritikovanje se razlikuje od nasilja i nanošenja štete javnoj imovini", citira agencija IRNA Rohanijevo obraćanje članovima vlade.

Rohani je odbacio komentare američkog predsednika Donalda Trampa koji je podržao demonstrante, rekavši da "oni koji Irance nazivaju teroristima, nemaju pravo da saosećaju sa našim narodom", prenosi Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво