Vizni režim sa Gruzijom

Južna Osetija planira da u roku od tri meseca uspostavi granicu sa Gruzijom. Predsednik te otcepljene gruzijske autonomije Eduard Kokojti naložio Ministarstvu spoljnih poslova da "radi na uvođenju viznog režima sa Tbilisijem".

"Predsednik Južne Osetije Eduard Kokojti izdao je direktivu nadležnim odeljenjima da uspostave prelaze na granici u roku od tri meseca, kao i kontrolni punkt na ulazu u glavni grad Ćinvali", rekla je Tamara Keleksajeva, sekretarka predsednika zadužena za odnose sa javnošću.

Keleksajeva je dodala da je predsednik Kokojti naložio Ministarstvu spoljnih poslova da "radi na uvođenju viznog režima sa Gruzijom tako da svi koji žele da posete republiku mogu da se obrate tom ministarstvu za vizu".

Južna Osetija je proglasila nezavisnost od Gruzije 1991. godine, a sledeće godine, posle sukoba sa gruzijskim snagama i postignutog sporazuma, u zonu konflikta uvedene su mešovite mirovne snage sa po 500 pripadnika ruskog, gruzijskog i severnoosetijskog kontingenta.

Sukobi ruskih i gruzijskih snaga oko Južne Osetije počeli su 7. avgusta ove godine, kada je, gruzijska vojska ušla na teritoriju Južne Osetije, u cilju preuzimanja kontrole nad tom otcepljenom autonomijom.

Ruski tenkovi su sledećeg dana krenuli u, kako je navedeno, odbranu svojih mirovnih trupa i stanovnika Južne Osetije, koji većinom imaju rusko državljanstvo.

Ruska vojska je u roku od nekoliko dana preuzela kontrolu nad većinom teritorije Južne Osetije uključujući i glavni grad Ćinvali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се