Turska: Sporo stiže obećana pomoć EU za sirijske izbeglice

Značajan deo sredstava koja je Evropska unija obećala za pomoć sirijskim izbeglicama u Turskoj još nije prebačen turskim ministarstvima i međunarodnim organizacijama nadležnim za zadovoljenje potreba izbeglica, saopštilo je tursko Ministarstvo za EU.

Od ukupno šest milijardi evra, odnosno 7,20 milijardi dolara, koliko je dogovoreno u dva sporazuma iz 2015. i 2016. godine, svega 1,78 milijardi evra prebačeno je turskim ministarstvima i međunarodnim organizacijama odgovornim za sprovođenje projekata, precizira se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Dok je Turska iskoristila više od 30 milijardi dolara svojih nacionalnih fondova za potrebe Sirijaca koji su u Turskoj približno sedam godina, značajna svota od tri milijarde evra koju je EU obećala u novembru 2015. zapravo nije iskorišćena u praksi", ističe tursko Ministarstvo.

Kako navodi, od 1,78 milijardi evra koliko je EU do sada prebacila u Tursku, 1,3 milijarde prosleđeno je međunarodnim organizacijama, 270 miliona Ministarstvu obrazovanja, 120 miliona Ministarstvu zdravlja i 12 miliona Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ipak, to nisu sredstva koja se aktivno koriste za zadovoljenje potreba sirijskih izbeglica, napominje Ministarstvo.

"Nažalost, mehanizmi rashoda kad je reč o fondovima EU ne funkcionišu brzo", zaključuje se u saopštenju.

Turska je ranije tvrdila da bi bilo lakše dati novac direktno vladi, što je EU odbacila uz argument da humanitarnu pomoć uvek prosleđuje posredstvom specijalizovanih agencija i nevladinih institucija kako bi direktno stigla do onih kojima je potrebna.

U zamenu za sredstva za sirijske izbeglice, putovanja bez viza i obnovljene napore u pristupanju EU, Turska je pristala da sarađuje u zaustavljanju prelazaka migranata preko Egejskog mora i vraćanju onih koji nisu kvalifikovani da dobiju azil.

Međutim, odnosi između Turske i Zapada pogoršali su se prošle godine, pri čemu zvaničnici EU navode da Tursku čeka dug put do članstva u tom bloku i bezviznog režima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво