Ko će platiti obnovu Iraka?

Skoro četiri kilometra duž zapadne obale reke Tigar u Mosulu gotovo da nema nijedne čitave građevine. Uske ulice Starog grada u Mosulu su natrpani pejzaž polomljenog betona i metala. Na svakom kvadratnom metru u tom gradu leže tone šuta, čiji je veliki deo pomešan sa eksplozivom i neeksplodiranim spravama, piše AP.

Tri godine rata sa ekstremistima Islamske države dovele su do uništenja ogromnih delova severnog i zapadnog Iraka, za čiju obnovu će, kako procenjuje vlada u Bagdadu, biti potrebno oko 100 milijardi dolara.

Najrazoreniji grad je Mosul, gde, prema procenama Ujedinjenih nacija, oko 40.000 kuća treba ponovo izgraditi ili obnoviti, prenela je agencija AP.

Oko 600.000 stanovnika ne može da se vrati u grad, u kojem je pre sukoba živelo oko dva miliona ljudi.

Biće potrebne godine da se raščiste ruševine, a Mosul je samo delić slike ruševina koje su za sobom ostavili ekstremisti Islamske države.

Iračka vojska i koalicija predvođena SAD uspela je da otera ekstremiste širom zemlje, ali cena pobede je previsoka, navela je američka agencija.

Irak očekuje da u obnovi pomognu Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje, kao i Iran.

Ujedinjene nacije obnavljaju delove infrastrukture u dvadesetak iračkih gradova, ali novac za to predstavlja delić onoga što će biti potrebno.

Trampova administracija saopštila je da neće da plati masovnu obnovu.

Većina urađenih stvari dogodila se kao rezultat rada pojedinaca koji su ličnu ušteđevinu iskoristili da obnove kuće i prodavnice najbolje što mogu.

Skoro svakom mestu ili gradu koji su držali islamisti potrebna je obnova u manjem ili većem stepenu.

Agencija AP istakla je da se 2,7 miliona Iračana vratilo u mesta iz kojih su pobegli zbog ekstremista i borbi, ali da više od tri miliona ne može da se vrati u svoje domove i da se nalazi po kampovima.

Korupcija i oštre verske podele čine stvari još težim, navela je AP.

Područja sa najviše uništenih građevina i infrastrukture su većinski sunitska, dok u vladi u Bagdadu dominiraju šiiti.

Strahuje se da, ako sunitska populacija oseti da je napuštena i ostavljena da se bori za sebe u razorenim gradovima, oklevanje može da dovede do nove generacije ekstremista.

Ako se Mosul ne obnovi, to će dovesti do ponovnog rađanja terorizma, zaključio je predsednik opštine Mosul i savetnik za rekonstrukciju provincije Ninive Abdulsatar el Habu.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 29. dec 2017, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

sud

A kada će se osnovati sud za Islamsku državu i ostale terorističke grupe?Red bi bio da krivično odgovaraju za Siriju i Irak!

(petak, 29. dec 2017, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

Sve je unapred

rezirano i planirano jos pre pocetka "ratovanja" zasto se o Libiji nista ne cuje jer je sve pod kontrolom tako i sa drugim zemljama pa i balkanskim.Kad im nesto zasmeta organizuju sudove, sve je instrumentalizovano un i ostale organizacije sto normalan gradjanin i ne primeti, zasto pustaju sve te izbeglice preko mediterana to je deo dugorocnog plana.

(petak, 29. dec 2017, 08:55) - Mile [neregistrovani]

Irak

Ko će platiti izgradnju Iraka pa valjda amerikanci jer su ga oni i razrušili da bi uzimali naftu.

(petak, 29. dec 2017, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

Resenje

Pa onaj ko je u svetu, a posebno u Severnoj Africi bio uzrok svih sukoba ratova i razaranja, SAD sa NATO-Company. Inace oni su poznati po placanju odstete i do sada.

(petak, 29. dec 2017, 07:58) - anonymous [neregistrovani]

Milosrdni andjeo

Platice im Amerika isto kao sto je platila razaranja i ubistva po Srbiji.

(petak, 29. dec 2017, 03:47) - Branko [neregistrovani]

Ko ће платити обнову Ирака?

Iračani,sa ono malo ne pokradene nafte ,što je ostalo iza amera i NATO članica?

(petak, 29. dec 2017, 03:26) - Branko [neregistrovani]

 Ko ће платити обнову Ирака?

E sad, pa ne može sve ameri i NATO članice da ruše, nedužne ubijaju još i da prave, ne ide?

(četvrtak, 28. dec 2017, 22:32) - anonymous [neregistrovani]

Naplata

"Platice" to zapad, ali tako sto ce svoj materijal slati koji ce placati svi oni koji nisu duzni to uraditi. To im je i cilj, da razruse pa da oni prave za novac Iracana i tako samo u krug. Tako se i bogate, svetske sile postaju pljackom drugih naroda dok je npr Rusija sve sto je dostigla, dostigla na pravi nacin, a ne pljackajuci kao zapad!

(četvrtak, 28. dec 2017, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

Знамо ко неће платити

Можда се не зна ко хоће, али се добро зна да Америка, Француска или Британија то сигурно неће платити. А дуг за наплату ће вероватно испоставити Немачкој ако се план за реизградњу Ирака буде одвијао у оквирима ЕУ, ако не, онда ће се све пребацити на УН како би 99% земаља (међу којима и Србија) чија војска никад није крочила у Ирак платило све то.

(četvrtak, 28. dec 2017, 21:12) - Bata [neregistrovani]

A mozda?

A mozda ce na kraju biti da su Rusi za sve krivi.