UN proglasile Trampovu odluku o Jerusalimu ništavnom

Generalna skupština UN je na vanrednoj sednici, sa 128 glasova "za" i devet "protiv", proglasila američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim. Od glasanja se uzdržalo 35 zemalja, prenele su agencije.

Na zasedanju Generalne skupštine UN usvojena je rezolucija kojom se od američkog predsednika Donalda Trampa traži da povuče odluku o Jerusalimu.

Rezoluciju je predložila Palestina, nakon što su SAD u ponedeljak u Savetu bezbednosti UN uložile veto na sličnu rezoluciju koju je tada podržalo 14 ostalih članova Saveta.

Usvojenu rezoluciju su, uz Palestinu, predložili Turska, kao predsedavajuća samitu Organizacije za islamsku saradnju, i Jemen, koji predsedava Arapskoj grupi u UN.

U rezoluciji se navodi da je Jerusalim "pitanje konačnog statusa" i potvrđujuju se 10 rezolucija Saveta bezbednosti o Jerusalimu koje su usvojene još od 1967, uključujući zahteve da se konačni status tog grada mora rešiti u direktnim pregovorima između Izraela i Palestinaca.

"Bilo kakve odluke i akcije koje bi izmenile karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalima nemaju pravnog efekta, ništavne su i nevažeće te se stoga moraju odbaciti", stoji u rezoluciji.

U tekstu se "zahteva da se sve države povinuju rezolucijama Saveta bezbednosti koje se tiču svetog grada Jerusalima i da ne priznaju nijednu akciju niti meru koja bi bila protivna tim rezolucijama".

Kako je ko glasao 

Kada je reč o tome kako je koja zemlja glasala, zanimljivo je da su primaoci pozamašne američke pomoći, među kojima su Egipat, Avganistan i Iran, podržali rezoluciju, ignorišući pretnju predsednika Trampa obustavom finansijske pomoći ukoliko glasaju za rezoluciju, primećuje AP.

Devet zemalja koje su rekle "ne" rezoluciji u Generalnoj skupštini UN su SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Mikronezija, Nauru, Palau, Maršalska ostrva i Togo.

Među 35 zemalja, koliko ih je prilikom glasanja bilo uzdržano, američka agencija navela je Australiju, Argentinu, Kanadu, Kolumbiju, Hrvatsku, Češku Republiku i Meksiko.

AP napominje da je 21 od ukupno 193 države članice UN bila odsutna, uključujući Keniju, Gruziju i Ukrajinu, za koje američka agencija napominje da su u bliskim vezama sa SAD. Razlog odsustva možda se može pronaći u porukama koje je Amerika upućivala pre glasanja.

"Mnoge zemlje od nas uzimaju stotine miliona, čak i milijarde dolara, a onda glasaju protiv nas. Neka glasaju protiv, sačuvaćemo mnogo novca. Baš nas briga", rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Inače, od zemalja iz okruženja, protiv američke odluke glasali su Srbija, Slovenija, Makedonija i Crna Gora, dok su uzdržane bile Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Oprečne reakcije na usvajanje rezolucije

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozdravio je kao "pobedu za Palestinu" ishod današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN.

"To glasanje je pobeda za Palestinu. Nastavićemo napore u UN i svim međunarodnim forumima u cilju okončanja ove okupacije i uspostavljanja naše palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao svojom prestonicom", rekao je Abasov portparol Nabil Ebu Rdainah, prenosi Rojters.

Sa druge strane, iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopšteno je da Izrael odbacuje odluku UN i izražava zadovoljstvo velikim brojem zemalja koje nisu glasale za tu odluku.

Izrael je, u istom saopštenju, zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu na nedvosmislenom stavu u korist Jerusalima i "zemljama koje su glasale zajedno sa Izraelom, zajedno sa istinom".

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da očekuje od administracije predsednika SAD da bez odugovlačenja povuče svoju odluku o priznanju Jerusalima kao prestonice Izraela  i odgovara na pretnje Vašingtona.

"Gospodine Tramp, svojim dolarima ne možete kupiti demokratsku volju turskog naroda", poručio je Erdogan.   

Erdogan se putem Tvitera zahvalio na velikoj podršci na sednici Generalne skupštine UN.

I turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da su članice UN današnjim glasanjem pokazale da "dostojanstvo i suverenitet nisu na prodaju".

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila da će SAD "zapamtiti dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje", istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

Niki Hejli je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zapretila državama članicama UN (193) i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela proglasi "ništavnom i nevažećom", prenosi AP.

Hejlijeva je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promeniti" odluku SAD da premeste svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna".

"Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suverena zemlja", poručila je Hejlijeva.

Kako je istakla, SAD će se toga setiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

"I setićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist", upozorila je Niki Hejli.

Kako je zaključila, današnje glasanje "će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се