UN proglasile Trampovu odluku o Jerusalimu ništavnom

Generalna skupština UN je na vanrednoj sednici, sa 128 glasova "za" i devet "protiv", proglasila američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim. Od glasanja se uzdržalo 35 zemalja, prenele su agencije.

Na zasedanju Generalne skupštine UN usvojena je rezolucija kojom se od američkog predsednika Donalda Trampa traži da povuče odluku o Jerusalimu.

Rezoluciju je predložila Palestina, nakon što su SAD u ponedeljak u Savetu bezbednosti UN uložile veto na sličnu rezoluciju koju je tada podržalo 14 ostalih članova Saveta.

Usvojenu rezoluciju su, uz Palestinu, predložili Turska, kao predsedavajuća samitu Organizacije za islamsku saradnju, i Jemen, koji predsedava Arapskoj grupi u UN.

U rezoluciji se navodi da je Jerusalim "pitanje konačnog statusa" i potvrđujuju se 10 rezolucija Saveta bezbednosti o Jerusalimu koje su usvojene još od 1967, uključujući zahteve da se konačni status tog grada mora rešiti u direktnim pregovorima između Izraela i Palestinaca.

"Bilo kakve odluke i akcije koje bi izmenile karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalima nemaju pravnog efekta, ništavne su i nevažeće te se stoga moraju odbaciti", stoji u rezoluciji.

U tekstu se "zahteva da se sve države povinuju rezolucijama Saveta bezbednosti koje se tiču svetog grada Jerusalima i da ne priznaju nijednu akciju niti meru koja bi bila protivna tim rezolucijama".

Kako je ko glasao 

Kada je reč o tome kako je koja zemlja glasala, zanimljivo je da su primaoci pozamašne američke pomoći, među kojima su Egipat, Avganistan i Iran, podržali rezoluciju, ignorišući pretnju predsednika Trampa obustavom finansijske pomoći ukoliko glasaju za rezoluciju, primećuje AP.

Devet zemalja koje su rekle "ne" rezoluciji u Generalnoj skupštini UN su SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Mikronezija, Nauru, Palau, Maršalska ostrva i Togo.

Među 35 zemalja, koliko ih je prilikom glasanja bilo uzdržano, američka agencija navela je Australiju, Argentinu, Kanadu, Kolumbiju, Hrvatsku, Češku Republiku i Meksiko.

AP napominje da je 21 od ukupno 193 države članice UN bila odsutna, uključujući Keniju, Gruziju i Ukrajinu, za koje američka agencija napominje da su u bliskim vezama sa SAD. Razlog odsustva možda se može pronaći u porukama koje je Amerika upućivala pre glasanja.

"Mnoge zemlje od nas uzimaju stotine miliona, čak i milijarde dolara, a onda glasaju protiv nas. Neka glasaju protiv, sačuvaćemo mnogo novca. Baš nas briga", rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Inače, od zemalja iz okruženja, protiv američke odluke glasali su Srbija, Slovenija, Makedonija i Crna Gora, dok su uzdržane bile Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Oprečne reakcije na usvajanje rezolucije

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozdravio je kao "pobedu za Palestinu" ishod današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN.

"To glasanje je pobeda za Palestinu. Nastavićemo napore u UN i svim međunarodnim forumima u cilju okončanja ove okupacije i uspostavljanja naše palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao svojom prestonicom", rekao je Abasov portparol Nabil Ebu Rdainah, prenosi Rojters.

Sa druge strane, iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopšteno je da Izrael odbacuje odluku UN i izražava zadovoljstvo velikim brojem zemalja koje nisu glasale za tu odluku.

Izrael je, u istom saopštenju, zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu na nedvosmislenom stavu u korist Jerusalima i "zemljama koje su glasale zajedno sa Izraelom, zajedno sa istinom".

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da očekuje od administracije predsednika SAD da bez odugovlačenja povuče svoju odluku o priznanju Jerusalima kao prestonice Izraela  i odgovara na pretnje Vašingtona.

"Gospodine Tramp, svojim dolarima ne možete kupiti demokratsku volju turskog naroda", poručio je Erdogan.   

Erdogan se putem Tvitera zahvalio na velikoj podršci na sednici Generalne skupštine UN.

I turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da su članice UN današnjim glasanjem pokazale da "dostojanstvo i suverenitet nisu na prodaju".

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila da će SAD "zapamtiti dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje", istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

Niki Hejli je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zapretila državama članicama UN (193) i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela proglasi "ništavnom i nevažećom", prenosi AP.

Hejlijeva je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promeniti" odluku SAD da premeste svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna".

"Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suverena zemlja", poručila je Hejlijeva.

Kako je istakla, SAD će se toga setiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

"I setićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist", upozorila je Niki Hejli.

Kako je zaključila, današnje glasanje "će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN".

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 22. dec 2017, 12:09) - DAN [neregistrovani]

Izrael

Pa Izrael je od pre 3000 godina. Arapi su došli posle više od 1500 godina. Gde je sad istorijsko pravo ? kada su oni imali državu u Evropi, od Engleske ido Rusije, je bilo samo Grčkih državica!

(petak, 22. dec 2017, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

Kladim se

Kladim se da će USA ignorisati odluku UN (kao što to rade već dugi niz godina) i uraditi kako oni hoće.

(petak, 22. dec 2017, 07:45) - anonymous [neregistrovani]

re: Amerika

A po tvom je Amerika bila bolja pre Trampa? Manje je vodila ratove i napadala neposlusne zemlje?

(petak, 22. dec 2017, 04:27) - Muđa [neregistrovani]

Katastrofa

Rumunija, hr,hu, nisu glasali ali zato je Srbija glasala.
Više štete nego koristi.

(petak, 22. dec 2017, 00:49) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc!??... Licemerje nevidjeno.

"Када је реч о томе како је која земља гласала, занимљиво је да су примаоци позамашне америчке помоћи, међу којима су Египат, Авганистан и Иран, подржали резолуцију, игноришући претњу председника Трампа обуставом финансијске помоћи уколико гласају за резолуцију, примећује АП."

Amerika te prvo izbombarduje i unisti, pa ti onda daje "pomoc".Dokle vise da ugnjetavaju ceo svet?

(petak, 22. dec 2017, 00:41) - anonymous [neregistrovani]

Šta kaubojima znači svetost nekog grada

Potpuno je smešno pozivati se na moralne i etičke principe shvatanja drevnih naroda kad je sa druge strane Amerika. Pa ništa im nije bilo sveto ni u samoj Americi.

(petak, 22. dec 2017, 00:08) - aaa [neregistrovani]

bbb

Aman ljudi, Amerika ne "fura" Demokratiju, nego demoNNNkratiju......

(četvrtak, 21. dec 2017, 23:53) - anonymous [neregistrovani]

Amerika

Prestanite pljuvati po Americi. Ovo je Trump i njegovi potčinjeni. Pokušava da bude despot u zemlji demokratije. Vidjet ćete odgovor na idućim izborima za senat i kongres a potom i za predsednika. Amerikanci su većinom ljuti na njega. 

(četvrtak, 21. dec 2017, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija

Demokratija...?!
Bez komentara.

(četvrtak, 21. dec 2017, 21:54) - Милан Качаревић [neregistrovani]

Није довољно прочитати, треба и запамтити

@ није баш тако
"Било какве одлуке и акције које би измениле карактер, статус или демографски састав светог града Јерусалима немају правног ефекта, ништавне су и неважеће те се стога морају одбацити", стоји у резолуцији.

А шта кажеш сада?