Brisel pokrenuo član 7, Poljska može ostati bez prava glasa

Evropska komisija je pokrenula član 7 Lisabonskog sporazuma protiv Poljske, što bi moglo da dovede do uvođenja sankcija Varšavi, javila je američka agencija AP. Poljska, u kojoj je pre mesec dana izabran novi premijer, ipak će dobiti od EK rok od tri meseca da popravi situaciju i, ukoliko to učini, odluka će se ukinuti, prenosi "Rojters". Mađarska će staviti veto na odluku o Poljskoj.

Naredni korak Evropske komisije, nakon pokretanja člana 7 protiv Poljske, kojim joj se uskraćuje pravo glasa, jeste da zatraži od vlada zemalja članica EU da proglase da promene u pravosuđu u Poljskoj predstavljaju "jasan rizik od teškog kršenja vrednosti EU", posebno u domenu vladavine prava.

"Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj. Reforme pravosuđa u Poljskoj znače da je državni pravosudni sistem pod političkom kontrolom vladajuće većine. U odsustvu nezavisnosti pravosuđa, postavlja se ozbiljno pitanje o efektnoj primeni prava EU", naveo je u saopštenju zamenik predsednika EK Frans Timermans.

Timermans je dodao i da je komisija otvorena za razgovor 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i da je sada na premijeru Poljske Mateušu Moravjeckom da sprovede promene.

"Komisija je u strogoj nadležnosti da deluje. Ako se primena vladavine prava u potpunosti prepusti pojedinačnim državama članicama, tada će patiti čitava EU", zaključio je Timermans.

Poljska, u kojoj je pre mesec dana izabran novi premijer, ipak će dobiti od EK rok od tri meseca da popravi situaciju i, ukoliko to učini, odluka će se ukinuti, prenosi Rojters.  

Poljska je trenutno viđena kao sila za dezintegraciju EU, kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, ali dodaje da ne veruje da će Poljskoj u skorijoj budućnosti biti uvedene sankcije.  

S druge strane, poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da je spreman da razgovara sa EK o vladavini prava u Poljskoj. 

Odluka Evropske komisije možda je usledila zbog toga što Varšava odbija da prihvati izbeglice, izjavila je portparolka vladajuće stranke Pravo i pravda Beata Mažurek. 

Pokretanjem člana 7. Lisabonskog sporazuma protiv Poljske zbog reforme pravosuđa Evropska komisija ozbiljno narušava suverenitet te zemlje i Mađarska će uložiti veto na takvu odluku, izjavio je zamenik mađarskog premijera Solt Semjen. 

Poljska agencija PAP prethodno je saopštila da je Komisija preduzela potez bez presedana ka mogućem uvođenju sankcija Poljskoj zbog pravosudnih zakona u toj zemlji, koji se smatraju kršenjem osnovih demokratskih vrednosti Evrope. 

Kako navodi PAP, koji nije objavio izvor te informacije, Komisija je pokrenula član 7 Lisabonskog sporazuma – proceduru koja bi na kraju mogla da dovede do toga da Poljska izgubi pravo glasa u EU.

AP navodi da "izgleda da je poljski ministar pravde Zbignjev Žjobro potvrdio taj potez", rekavši da je primio odluku "smireno" i insistirajući da je Poljska zemlja koja poštuje zakon.

Član 7, koji se nekada naziva "nuklearnom opcijom", nikada ranije nije pokrenut protiv neke države.

Rojters je ranije danas, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU, javio da bi Evropska komisija mogla u toku dana da pokrene proces oduzimanja Poljskoj prava glasa u EU, dodajući da bi Varšava mogla, uz to, da izgubi milijarde evra pomoći koju prima iz fondova Unije.

Navodi se da je novoizabrani premijer Mateuš Moravjecki izjavio prošle nedelje u Briselu da je "odluka već doneta", kao i da je zamenik predsednika Evropske komisije Frans Timermans upozorio u julu Poljsku da je "opasno blizu" tome da se suoči sa sankcijama.

Navodi se da, ako se ipak sve vlade EU budu usaglasile, Poljskoj bi mogla da budu suspendovana prava glasa u EU, a uz to bi mogla da izgubi milijarde evra pomoći iz Unije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво