Seul: Odlaganje vežbi sa SAD zavisi od ponašanja Pjongjanga

Svako odlaganje zajedničkih vojnih vežbi sa SAD zavisilo bi od ponašanja Severne Koreje tokom Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u Južnoj Koreji, poručuju zvaničnici iz Seula, ali zaustavljanje grupnih putovanja iz Kine ukazuje da je Peking i dalje oprezan, navodi "Rojters".

Južnokorejski predsednik Mun Džae In pokušava da smiri odnose sa Kinom i Severnom Korejom pre Zimskih olimpijskih igara, koje se u njegovoj zemlji održavaju februaru naredne godine, a u utorak je nagovestio da bi mogao da odloži vežbe sa SAD.

Seul je predložio moguće odlaganje vežbi sa Vašingtonom, o čemu je razgovarano tokom samita prošle nedelje između Muna i kineskog predsednika Si Đinpinga, rekao je neimenovani zvaničnik iz rezidencije južnokorejskog predsednika, takozvane Plave kuće.

Pjongjang zajedničke vojne vežbe vidi kao pripremu za rat, dok je Peking i dalje besan zbog raspoređivanja američkog protivraketnog sistema, poznatijeg kao THAAD, u Južnoj Koreji.

Kina veruje da moćni radar tog sistema može da dopre duboko u njenu teritoriju, ali Seul tvrdi da mu je potreban kako bi se zaštitio od opasnosti koja mu preti od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Kina je u prošlosti predlagala dogovor po principu "zamrzavanje za zamrzavanje", prema kojem bi Severna Koreja prekinula sa nuklearnim i raketnim probama u zamenu za to da Južna Koreja i SAD obustave vežbe.

Vašington je, ipak, odbacio tu ideju, a Pjongjang je pokazao malo interesa u pregovorima, navodi Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво