Nijedna država ne želi poslednjeg nacistu Jakiva Palija

Poljaka Jakiva Palija (94), jednog od poslednjih nacističkih saradnika i čoveka koji je bio čuvar u "radnom logoru" u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata u čijem jednom delu je ubijeno 6.000 Jevreja, ne žele da prime ni Nemačka, ni Poljska, ni Ukrajina uprkos zahtevima porodica ubijenih Jevreja za njegovu deportaciju iz SAD, piše "Vašington post".

Jakivu Paliju je pre 14 godina Savezni sud u Njujorku oduzeo američko državljanstvo i naložio deportaciju u Nemačku, Poljsku, Ukrajinu ili bilo koju zemlju koja je spremna da ga primi.

Vašington post piše da Palij sasvim lepo živi od penzije u SAD, vozi bicikl i drži božićni venac na vratima.

Inače, osam nacističkih saradnika, kojima je naređeno da napuste Ameriku, od 2005. godine umrlo je u SAD, nakon što su njihove matične zemlje i Nemačka više puta odbile da ih prime.

Delegacija njujorških kongresmena uputila je pismo državnom sekretaru Reksu Tilersonu u kojem zahteva da nešto preduzme, pre nego i što Palij umre u SAD.

"Svima nama ova situacija je bolna. Neko ko označava sve suprotno od američkih vrednosti tolerancije i podnošenja žrtve u borbi protiv zla ovde živi godinama", izjavio je tim povodom rabin sa Long Ajlanda Rabi Zev Friedman, koji je izgubio 200 članova porodice u Poljskoj za vreme holokausta.

Tokom godina, tridesetak bivših nacista je iz SAD otišlo u Nemačku. Neki su imali i nemačko državljanstvo, a neki su pobegli pre nego što im je oduzeto američko.

Međutim, većina je ostala na slobodi, a samo je četvoro pravno procesuirano.

Nemačka je odbila da primi niz američkih državljana bivših nacista.

Sada, u trci sa vremenom, zakonodavci i jevrejske grupe povećavaju pritisak na administraciju Trampa da Palij bude deportovan.

Zakonodavci su pisali državnim i pravosudnim odeljenjima, a demonstranti su redovno sakupljali izvan Palijine kuće noseći transparente na kojima piše: "Njegove ruke su uprljane krvlju."

Zahtevi za deportaciju Palija ubrzali su odgovor federalnih zvaničnika.

Stejt department je saopštio da je ponovio zahtev vladama Nemačke, Poljske i Ukrajine, ali je i on odbijen.

Tomas Iazdgerdi, specijalni izaslanik za pitanja Holokausta u Stejt departmentu, rekao je da američke diplomate već godinama to pitanje postavljaju članovima kabineta kancelarke Angele Merkel i drugim visokim zvaničnicima.

Smatra i da bi članovi Kongresa i Bela kuća trebalo da se ujedine po pitanju deportacije Palija.

"Biće teško, osim ako se ovim pitanjem ne pozabavi viši nivo vlasti, kako bi se ono rešilo", rekao je specijalni izaslanik za pitanja Holokausta.

Palij je, međutim, odbio da komentariše ovu situaciju za Vašington post.

Jakiv Palij je, kako se navodi, 2003. godine za Njujork tajms rekao da je bio prisiljen na službu u "radnom logoru" i da nije učestvovao u ubistvima.

Nemački funkcioneri su američkim kolegama rekli da će primiti samo bivše naciste koji imaju nemačko državljanstvo ili one koje nemačke vlasti krivično gone.

Palij nije Nemac, rođen je u poljskom selu koje se nalazi na teritoriji današnje Ukrajine.

Međutim, advokat Nil Šer, koji je bio na čelu Kancelarije za posebne istrage od 1982. do 1994. godine, tvrdi da Nemačka ima obavezu da primi one koji su služili bivšim nemačkim vlastima.

"Samo jedna reč pada na pamet kada se traži objašnjenje zašto Nemačka ne želi da preuzme te ljude – dvoličnost. Opet izmišljaju glupe razloge zašto neće da prime osobe koje su počinile zločine u ime nemačkog naroda", rekao je Šer, prenosi Vašington post.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво