Pinjera vodi na predsedničkim izborima u Čileu

Milijarder i bivši predsednik Sebastijan Pinjera najverovatnije će biti pobednik predsedničkih izbora u Čileu, prognozira čileanski radio "Bio-Bio", dok iz izborne komisije pristižu prvi rezultati po zatvaranju biračkih mesta.

Izborna komisija je objavila rezultate skoro 26 odsto prebrojanih glasova prema kojima je Pinjera osvojio 54,03 odsto, a njegov protivkandidat, levičarski nastrojen novinar i senator Alehandro Điler, 45,97 odsto, prenosi Rojters.

Prema izlaznim anketama radio stanice Bio-Bio, Pinjera će osvojiti 54,8 odsto glasova, a Điler 45,2 odsto.

Britanska agencija napominje da je ova radio stanica bila najtačnija u procenama prvog kruga predsedničkih izbora u Čileu u novembru.

Ovi izbori treba da odrede da li će Čile, svetski proizvođač bakra, ostati na "levom kursu" ili će se pridružiti latinoameričkim zemljama koje su poslednjih godina sve više usmerene na desno, piše Rojters.

U trci za mesto predsednika su Sebastijan Pinjera (68) i Alehandro Điler (64), koji su u prvom krugu održanom krajem novembra, osvojili najveći broj glasova.

Pinjera se smatrao favoritom uoči prvog kruga, ali je osvojio manje glasova nego što je očekivao.

Oba kandidata će zadržati dugogodišnji ekonomski model slobodnog tržišta, ali je Pinjera obećao smanjenje poreza na brz ekonomski rast, dok Điler želi da vlada nastavi sa reformom obrazovanja, poreza i rada odlazeće predsednice Mišel Bešelet.

Naime, kako objašnjava AP, Pinjera je u prvom krugu osvojio 36 odsto glasova, a u kampanji je predlagao smanjenje poreza na biznis radi oživljavanja privrednog rasta, kao i pokretanje četvorogodišnjeg plana u vrednosti od 14 milijardi dolara, koji bi uključivao nove investicije u infrastrukturu.

Điler je osvojio 22 odsto glasova u prvom krugu, a njegova kampanja zasnivala se na nastavku plana aktuelne predsednice Mišel Bešelet da se poveća porez korporacijama kako bi se delimično finansirala reforma obrazovanja, reformisao ustav i poboljšao penzioni i zdravstveni sistem.

Pravo glasa ima oko 14,3 miliona građana Čilea.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво