Erdogan: Turska će otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će ova zemlja otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu, prenosi "Rojters". Poručio je i da će Turska očistiti od "terorista" granicu sa Sirijom.

Rojters ocenjuje da nije jasno kako će Turska otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu, imajući u vidu da Izrael kontoliše ceo Jerusalim i grad naziva svojom prestonicom koja se ne može deliti.

Agencija primećuje i da je Erdogan ovo saopštio nekoliko dana nakon što je na samitu muslimanskih lidera predvodio pozive svetu da Istočni Jerusalim priznaju kao prestonicu Palestine.

"Uz Božju volju, bliži se dan kada ćemo zvanično, uz Božju pomoć, otvoriti ambasadu tamo", rekao je Erdogan.

Navodi se i da je on u govoru ponovio oštre kritike odluke SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Arapski parlament, savetodavno telo Arapske lige, protekle nedelje je pozvao na održavanje vanrednog samita Arapske lige, na kojem bi se raspravljalo o toj odluci koju je američki predsednik Donald Tramp doneo 6. decembra.

Palestinci žele da prestonica njihove buduće države bude istočni Jerusalim, nad kojim je Izrael preuzeo kontrolu 1967. godine i kasnije ga pripojio, ali taj potez nije priznala međunarodna zajednica.

"Turska će očistiti granicu od terorista"

Turski predsednik je kritikovao grupu sirijskih Kurda, koje podržavaju SAD, i najavio da će očistiti od "terorista" tursku granicu sa Sirijom.

Erdogan je na skupu u provinciji Karaman rekao da njegova zemlja neće dozvoliti "gnezda terorista" u blizini svoje granice, aludirajući na oblasti koje su pod kontrolom Narodne zaštitne jedinice (YPG) na severu Sirije, prenosi AP.

Turska smatra YPG produžetkom kurdskih pobunjenika unutar svojih granica, a u avgustu 2016. godine je pokrenula operaciju kako bi očistila deo svoje granice od njih i Islamske države.

Erdogan je objavio produženu listu oblasti koje treba da budu očišćene, preneo je AP.

"Očistićemo Afrin od terorista, očistićemo Manbidž od terorista. Očistićemo Tel Abjad, Ras el Ajn i Kamišli od terorista", rekao je Erdogan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво