Kako Portugalija rešava pitanje nejednakosti polova

Uvođene kvota za obavezan broj žena u top menadžmenatu, kao i fleksibilnije radno vreme, samo su neke od mera koje zemlje Evropske Unije primenjuju kako bi se obezbedila veća ravnopravnost muškaraca i žena. Ipak, nejednakost je i dalje prisutna, posebno kada je reč o platama. Kako bi se taj problem rešio, zemlje donose posebne mere i zakone, a kakvo je iskustvo Portugalije, istraživala je ekipa RTS-a.

Portugalija, najzapadnija zemlja Evrope, domovina fada i aktuelni evropski prvak u fudbalu, članica je Evropske Unije više od tri decenije, ali dalje rešava problem nejednakosti žena i muškaraca. Od 10 miliona stanovnika, 12 odsto je bez posla, i tu je odnos muškaraca i žena jednak, ali kada nađu posao, onda su žene manje plaćene. U proseku, muškarci zarađuju 990 evra, a žene 820.

"U Portugaliji, imamo više žena nego muškaraca sa visokim kvalifikacijama, ali nemamo isti odnos u kompanijama na visokim pozicijama. Uz to žene su manje plaćene za isti posao. To je posebno izraženo u velikim korporacijama. Sa druge strane, žene sve više osnivaju sopstvene biznise, dostupni su nam svi izvori finansiranja: krediti banka, novac iz evropskih fondova, ali ne zarađujemo isto kao muškarci", kaže Helena Rodrigez, predsednica udruženje žena Albi

Razlika u platama nije velika na početku karijere, ali se povećava kako žena napreduje i kada dođe do viših pozicija, tada je razlika najveća.

"Novi zakon predviđa veću javnost pri određivanju plata, veću uključenost radnika i sindikata kada se pregovaraju kolektivni ugovori kako se ne bi zanemario faktor rodne ravnopravnosti. Vlada daje smernice poslodavcima, jača nadzor institucija što je posebno važno za privatni sektor jer je u javnom sektoru raspon plata zakonski definisan. To je skrivena diskriminacija, veoma je teško boriti se protiv toga, ali postoji način", kaže Teresa Fragoso, poverenica za ravnopravnost polova.

Jedan od načina jeste i zakon koji stupa na snagu 1. januara i koji predviđa obavezne kvote - 33 odsto članova uprave u državnim preduzećima i kompanijama koje su na berzi moraju da budu žene. I pre zakona, veća uloga žena i to na visokim pozicijama prisutna je u finansijskom sektoru.

"Promene ne dolaze brzo, već postepeno, treba da se poštuje kulturni milje. Uvođenje rodne ravnopravnosti išlo je prirodno, ali jeste bio proces. Danas nije važno da li je na nekoj poziciji muškarac ili žena, važno je kakvo ima iskustvo, stepen profesionalnosti i kakav daje rezultat", kaže Paulo Figueiredo, direktor u investicionoj banci u Portugaliji.

Žene u Portugaliji mogu da budu na porodiljskom šest nedelja, a duže odsustvo je stvar dogovora sa poslodavcem. U javnom sektoru radno vreme je sedam sati, u privatnom osam sati i cilj je da bude što flekisibilnije kako bi žene uskladile porodicu i posao.

"U ovoj godini bilo je 690 žalbi na račun poslodavaca. Uglavom je reč o onima koji nisu dozvolili da se produži porodiljsko odsustvo ili uvede fleksibilnije radno vreme. I u jednom i u drugom slučaju, naše mišljenje je obavezujuće za poslodavce i to se odnosi i na javni i na privatni sektor", kaže  Joana Điria, direktorka Kancelarije za razvopravnost u radu Portugala.

Za godinu dana videće se rezulati novih mera koje vlada Portugala primenjuje kako bi obezbedio ravnopravniji položaj žena, kako bi se smanjila razlika u platama muškaraca i žena i kako bi se obezbedilo što fleskibilnije radno vreme u korist žena. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво