Tusk: Vreme za razjašnjavanje budućih odnosa EU i Britanije

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da je došlo vreme da se razjasni vizija kakve buduće odnose EU i Velika Britanija treba da imaju. Tusk je za početak sledeće godine najavio nastavak pregovora o Bregzitu.

"Kada govorimo o okviru za buduće odnose sada je vreme za interne pripreme 27 država članica i za dalje kontakte sa Velikom Britanijom kako bi pojasnili njhovu viziju", izjavio je Tusk na kraju samita u Briselu na kome su lideri EU dogovorili prelazak na novu fazu pregovora sa Londonom.

Predsednik Evropskog saveta kaže da su usvojene smernice za dalje pregovore koji će početi sledeće godine.

Te smernice odnose se na dogovor o tranzicionom periodu i uopšteni okvir za buduće odnose Velike Britanije i EU.

Tusk napominje da otvaranje druge faze razgovora o Bregzitu ne bi bilo moguće bez jedinstva 27 država članica, napornog rada EU pregovarača Mišela Barnijea i konstruktivnih napora premijerke Velike Britanije Tereze Mej.

Pored predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pozdravio odluku EU o prelasku na na drugu fazu razgovora o budućim odnosima sa Velikom Britnijom.

"Zaključili smo da je dovoljno napretka postignuto (u prvoj fazi pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU). Sada je na nama da zajedno sa našim britanskim prijateljima napraviomo nacrt Sporazuma o izlasku. Nadam se da će taj Sporazum biti odobren od strane Evropskog parlamenta i Britanskog parlamenta", poručio je Junker.

Junker kaže da je proveo "mnoge dane i noći" u razgovorima o Brezitu, a britansku premijerku Terezu Mej okarakterisao je kao "tvrdog, pametnog, pristojnog i prijateljski nastrojenog pregovarača".

Posle današnje odluke EU da se krene u drugu fazu razgovora sa Velikom Britanijom, sa obe strane Lamanša ponavljaju da je još mnogo posla i to najtežeg ostalo da se odradi u okviru pregovora o izlasku i budućim odnosima Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво