Putin odgovarao na pitanja, situaciju u Donbasu uporedio sa Srebrenicom

Ukrajinski nacionalni bataljoni bi mogli da izvrše pokolj u Donbasu, gori od onog u Srebrenici, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin odgovarajući na pitanja na 12. godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi za koju se akreditovalo rekordnih 1.640 predstavnika medija. Putin je rekao da Rusija treba da gleda u budućnost, kao i da su glavna pitanja za njegovu zemlju razvoj infrastrukture, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Vladimir Putin je izjavio da će na predstojećim predsedničkim izborima učestvovati kao nezavisni kandidat, uz konstataciju da opozicija nema "snažnog kandidata" koji bi mu se suprotstavio.

Putin (65) je, na godišnjoj konferenciji za novinare, rekao da već ima predizborni program i da se nada podršci više od jedne političke partije.

Ruski politički sistem mora da bude konkurentan, rekao je Putin, ali i ocenio da opoziciji nedostaje snažan kandidat koji bi mu se suprotstavio.

Putin smatra da opozicija, uprkos tome što pravi "veliku buku", malo toga može da ponudi narodu, prenosi Rojters.

Doping skandal sa ruskim sportistima ima političku pozadinu i uperen je na predsedničku kampanju u Rusiji, ubeđen je Putin.

AP navodi da ankete pokazuju da Putin ima podršku 80 odsto glasača i da će glatko pobediti na izborima 18. marta sledeće godine.

Ruski predsednik je rekao da je "špijunomanija" između Rusije i SAD veštački pokrenuto pitanje i da je mešanje Rusije u američke izbore izmišljeno, istakavši da će se odnosi dve zemlje vratiti u normalu.

Govoreći o navodima o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016, Putin je rekao da su "to sve izmislili Trampovi protivnici kako bi njegovom radu dali nelegitiman karakter", prenosi AP. 

Upitan da li će se odnosi između Rusije i SAD popraviti, ruski predsednik je rekao da treba pitati Trampa da li to želi ili ne želi, ili mu je možda takva želja iščezla, prenosi AP.

Poručuje Vašingtonu da ne koristi silu protiv Severne Koreje, jer će posledice biti "katastrofalne".

"Rusi i Ukrajinci su u osnovi jedan narod"

Ruski predsednik je izjavio da su Rusi i Ukrajinci u osnovi jedan narod, ujedinjen zajedničkim istorijskim, verskim i drugim korenima. 

"Razvoj slovenskih svetova bio je težak proces. Sama Rusija je sačunjena od mnogih slovenskih plemena. Na kraju, formirana je Rusija, a Kijev je bio njen deo i centar. U tom smislu, naši istorijski, verski i drugi koreni dozvoljavaju mi da kažem da smo, u osnovi, jedan narod", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Ruski predsednik je ocenio da je odluka sovjetskih vlasti da pripoje Krim Ukrajini 1954. godine predstavljala kršenje zakona u to vreme.

Vladimir Putin je naglasio da u Donbasu nema ruske vojske.

"Tamo jesu formirane određene jedinice milicije, spremne da odbiju bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa. Mi smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na toj teritoriji, u protivnom, ukrajinski nacionalni bataljoni bi mogli da izvrše pokolj u Donbasu, gori od onog u Srebrenici", smatra Putin.

Upozorio je i da će pokušaji da se primeni ukrajinski scenario u Rusiji biti osujećeni, preneo je Tas.

"Ne želimo da Rusija postane druga Ukrajina, zar ne? Ne, ne želimo, i nećemo dozvoliti da se to dogodi", rekao je Putin.

Na "velikoj pres-konferenciji" koju Putin drži u decembru kako bi sumirao rezultate odlazeće godine, ne postoje ograničenja što se tiče tema, pa je tako ruski predsednik odgovarao na razna pitanja – od unutrašnjopolitičkih, preko spoljne politike, kao i ličnog života.

Najduža Putinova konferencija za novinare trajala je četiri sata i četrdeset minuta, a održana je 2008, a najkraća 2001. – jedan sat i trideset tri minuta.

Počev od 2004, njegove godišnje konferencije za medije ne traju kraće od tri sata neprekidno.

Inače, za ovogodišnju konferenciju ruskog predsednika akreditovan je rekordni broj novinara – 1.640 njih, a lista akreditovanih novinara dostupna je na sajtu Kremlja, javio je Tas ranije.

Godine 2015, 1.390 novinara bilo je akreditovano za Putinovu konferenciju za medije, a 2016. godine – njih 1.350, podseća ruska agencija.

Putin ove konferencije drži od 2001. godine, a pauzu je imao u periodu između maja 2008. i maja 2012. kada je bio premijer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво