Vučić u Parizu na samitu o klimatskim promenama

U Parizu se danas održava Samit o klimatskim promenama. Domaćin je francuski predsednik Emanuel Makron. Samitu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će pre toga biti na prijemu u Jelisejskoj palati. Učesnike konferencije sinoć je na večeri okupio bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

U međuvremenu, srpski predsednik primio je pismo predsednika Francuske, u kojem Makron potvrđuje da će posetiti Srbiju 2018. godine.

Makron ističe da su odnosi dve zemlje zasnovani na prijateljskim, davnašnjim i dubokim vezama koje posebno obeležava bratstvo po oružju koje je ujedinilo dva naroda tokom Prvog svetskog rata i koje je učvrstilo njihovo prijateljstvo.

"Srbija je danas jedan važan strateški partner Francuske. Francuska sa postojanošću podržava približavanje Vaše zemlje Evropskoj uniji koja ostaje suštinski stožer za stabilnost i ekonomski razvoj našeg kontinenta. Vaša Vlada je ovih poslednjih godina odlučno radila na jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana i na njegovom ekonomskom razvoju, a to delovanje želim da pozdravim", poručio je Makron.

Pored kvaliteta naših političkih odnosa, naši ekonomski odnosi su nedavno ojačali, a to je znak interesovanja francuskih preduzeća za srpsko tržište i za perspektive ekonomskog rasta Srbije, konstatovao je Makron.

Francuski predsednik Emanuel Makron dodelio je bespovratna finansijska sredstva vredna više miliona evra za 18 naučnika iz SAD i drugih zemalja koji se bave pitanjima klime, a koji su pobedili na konkursu čiji je cilj da oni dođu u Francusku i rade na rešenjima za globalne klimatske promene.

"Francuska i Evropa će biti mesto gde ćemo odlučivati kako da našu planetu učinimo ponovo velikom", poručio je Makron, a njegovu poruku su mediji uporedili sa predizbornim sloganom predsednika SAD Donalda Trampa "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Ovim programom se Makron suprostavio odluci Trampa da SAD povuče iz Pariskog sporazuma o klimi postignutog 2015, a plan je osmislio nekoliko sati nakon što je Tramp u junu saopštio svoju odluku, prenosi AP.

Pobednici konkursa se u svojim istraživanjim fokusiraju na zagađenje, uragane i oblake.

Francuska vlada je saopštila da je više od 5.000 kandidata iz oko 100 zemalja pokazalo interesovanje za grantove, a većinu ih čine istraživači koji žive u SAD.

Francuski mediji navode da prvih 18 laureata dolaze iz šest zemalja - 13 iz SAD, a po jedan iz Kanade, Španije, Indije, Poljske i Italije, koji će najmanje tri godine raditi u francuskim istraživačkim institutima, dok će drugi krug odabira novih dobitnika grantova biti organizovan polovinom januara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво