Arapska liga pozvala zemlje da priznaju državu Palestinu

Predsedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Gejt pozvao je zemlje sveta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, kao odgovor na odluku američkog predsednika Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela.

U Kairu je održan vanredan sastanak Arapske lige, na kom su ministri spoljnih poslova država članica kritikovali odluku predsednika SAD da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela. 

Sastanak je trajao dva i po sata, a govorili je skoro 20 delegata.  

Predsedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Gejt je, na početku sastanka rekao da je Trampova odluka "osudila" zemlju koja ju je prihvatila i administraciju koja je donela.

Ta odluka, kako je naglasio, dovodi u pitanje ulogu Vašingtona kao mirovnog medijatora, ne samo na Bliskom istoku, već celom svetu, preneo je AP.

"Ta odluka postaje legalizacija okupacije", kazao je Gejt, aludirajući na izraelsku okupaciju, a potom i aneksiju istočnoj Jerusalima 1967. godine.

I palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki je pozvao na priznavanje države Palestine i istočnog Jerusalima kao glavnog grada.

Maliki je pozvao Ligu da naloži svojim izaslanicima u UN da podnesu nacrt rezolucije kojom se osuđuje Trampova odluka.

"Ukoliko ništa ne učinimo povodom ove (Trampove) odluke, dogodiće se još mnogo tragedija. Nema normalizacije sa Izraelom i nema kompromisa", poručio je irački ministar spoljnih poslova Ibrahim el Džafari.

Ministar spoljnih poslova Libana Gibran Basil je ukazao da bi ova "nesreća trebalo da ih ujedini i trgne iz sna".

Neka se zna da nam istorija nikada neće oprostiti, a naša budućnost neće biti ponosna na ono što smo učinili", kazao je Basil.

Sastanak Arapske lige održan je u vreme kada se nastavljaju protesti već treći dan zaredom na Zapadnoj obali pojasa Gaze.

Pitanje statusa Jerusalima leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trampov potez je široko shvaćen kao udruživanje sa Izraelom.

Čk i manja kriza po pitanju statusa Jerusalima i svetih mesta u drevnom Starom gradu u prošlosti je izazvala krvoprolića, podseća AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво