Treći dan protesta Palestinaca zbog Trampove odluke

Palestinci su i danas, treći dan zaredom, izašli na ulice Zapadne obale i Pojasa Gaze zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu.

Na protestima se okupilo na stotine ljudi, što je manje u odnosu na prethodni dan, navodi Bi-Bi-Si.

Više od 600 Palestinaca protestovalo je u dvadesetak gradova na Zapadnoj obali, navodi izraelska vojska, dodajući da su neki od demonstranata zasuli pripadnike bezbednosnih snaga kamenicama i "molotovljevim koktelima".

Harec navodi da je u severnom delu Izraela kamenovan autobus dok je prolazio kroz delove gde većinom žive arapske zajednice.

Stotine Palestinaca i njihovih pristalica protestovalo je i u Parizu i Rimu.

Propalestinski aktivisti u Parizu protestovali su protiv planirane posete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Francuskoj.

Demonstranti u Parizu su nosili palestinske zastave i fotografije francuskog predsednika Emanuela Makrona ispod kojih je pisalo "saučesnik" zbog toga što će ugostiti Netanjahua koji je pozdravio odluku SAD da priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Netanjahu bi trebalo da se sastane sa Makronom sutra pred sastanak ministara spoljnih poslova država Evropske unije zakazan za ponedeljak u Briselu.

Kako je britanska agencija prethodno izvestila, pozivajući se na navode neimenovanog zvaničnika iz turskog predsedništva, turski i francuski predsednici Redžep Tajip Erdogan i Emanuel Makron radiće zajedno na pokušaju da ubede SAD da ponovo razmotre svoju odluku o priznavanju Jerusalima kao prestonicu Izraela.

Prema rečima tog izvora, dvojica lidera su se tokom telefonskog razgovora saglasili da je taj potez zabrinjavajući za region, a Turska i Francuska će uložiti zajedničke napore da pokušaju da preokrenu odluku SAD, prenosi Rojters.

Saopštenje američkog predsednika Donalda Trampa u sredu uznemirilo je američke saveznike na Zapadu.

U Ujedinjenim nacijama – Francuska, Italija, Nemačka, Britanija i Švedska pozvale su SAD da "donesu detaljne predloge za uspostavljanje mira između Izraela i Palestine", podseća agencija.

Više stotina Palestinaca i njihove pristalice okupili su se u Rimu protestujući protiv odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu i premesti tamo američku ambasadu.

Protest ispred američke ambasade u Rimu privukao je i američke državljane, prenosi AP.

Neki italijanski demonstranti izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što će sledeća biciklistička trka Điro d'Italija, prema najavi organizatora, početi naredne godine u Jerusalimu.

To će biti prvi put da trka počne van Evrope.

Demonstranti su nosili palestinske zastave, a neki su uzvikivali slogane protiv Izraela.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво