Evropska komisija: Napredak dovoljan, nastavljamo Bregzit

Velika Britanija i Evropska unija postigle su dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima, saopštila je Evropska komisija.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da bi pregovori o Bregzitu trebalo da pređu u drugu fazu nakon što je procenio da je "dovoljan napredak" postignut oko sporazuma kojim se reguliše "razvod" Velike Britanije i Evropske unije. 

"Ovo su bili teški razgovori, ali napravili smo napredak. Zadovoljan sam fer dogovorom koji smo postigli sa Velikom Britanijom. Ako se 27 država članica složi sa ovom ocenom, Evropska komisija i glavni pregovarač Mišel Barnije su spremni da odmah počnu rad na drugoj fazi", porčio je predsednik Evropske komisije. 

Posle razgovora eksperta, koji su trajali gotovo celu noć, i nakog polučasnovnog sastanka sa britanskom premijerkom, Junker je poručio da je Evropska komisija zadovoljna napretkom postignutim u sva tri prioritetna pitanja, počev od pitanja prava građana, razgovora o granici između Republike Irske i Severene Irske, kao i o pitanju finansijskog dogovora koji prati izlazak Velike Britanije iz EU.

"Prava građana EU koji žive u Velikoj Britaniji ostaće ista nakon Bregzita, a adminstrativne procedure biće jednostavne i jefitine za garđane EU u Veliekoj Britaniji", istakao je Junker.

Kada je reč o finansijskom dogovoru, predsednik Evropske komisije kaže da Velika Britanije treba da ispoštuje obaveze preuzete od strane svih 28 država članica, uključujući i Veliku Britaniju.

Kada je reč o 500 kilometra dugoj granici između Republike Irske, kao zemlje članice EU i Severne Irske, dela Velike Britanije, Tereza Mej je poručila da nakon Bregzita i izlaska Velike Britanije iz carinske unije neće biti uspostavljenja tzv. "tvrda granica".

"Pozdravljam mogućnost pokretanja nove faze gde ćemo razgovarati o trgovini, bezbednosti i pozitivnim i ambicioznim aspektima naših budućih odnosa koji su u interesu svih nas. Primenjujući odluku britanskog naroda da napusti EU krajem marta 2019. godine mi želimo da izgradimo duboko i posebno partnerstvo sa EU", poručila je Tereza Mej u Briselu.

Zemlje članice EU će na samitu 15. decembra odlučiti da li će na osnovu postignutog napretka odbriti pokretanje razgovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

Ukoliko lideri EU potvrde da je došlo do dovoljnog napretka, Evropska komiisja i britanska vlada će početi izradu nacrta Sporazuma o izlasku na osnovu Artika 50 Ugovora EU.

Tusk: Predložiću početak pregovora o tranzicionom periodu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će zemljama članicama EU predložiti početak pregovora o tranzicionom periodu sa Velikom Britnanijom i razgovore o budućim odnosima sa Londonom.

"Spremni smo da počnemo sa pripremom bliskog partnerstva Velike Britanije i EU u trgovini, borbi protiv terorizma, međunarodnog kriminala, bezbednosti, odbrane i spoljne politike", poručio je Tusk.

Naglasio je da EU želi da čuje "sa više jasnoće" kako Velika Britanija vidi njihove buduće odnose pošto napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Predsednik Evropskog Saveta kaže da prvo treba početi sa pregovorima o tranzicionom periodu.

Velika Britanija je zatražila da period njenog ostanka u jednistvenoj trgovinskoj i carinskoj uniji sa EU traje još dve godine po izlasku iz EU.

"Predlažem da tokom tog perioda Velika Britanija poštuje EU zakone, uključujući i nove zakone, budžetske obaveze i pravni nadzor. U tom periodu odluke u EU bi se donosile na nivou 27 država članica, dakle bez Velike Britanije", izjavio je Donald Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je naglasio da je "razvod težak, ali razvod i uspostavljanje novih odnosa je još teže".

"Od referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU prošlo je godinu i po dana i mnogo je vremena posvećeno jednostavnijem delu posla. Sada za pregovore o tranzicionom sporazumu i okviru za naše buduće odnose imamo de facto manje od godinu dana", zaključio je predsednik Evropskog saveta.

Prethodno je glavni savetnik Žan Kloda Junkera, Martin Selmajr, na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa.

I Arlin Foster, predsednica severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava vladu Mejove, izjavila je za Foks njuz da je Velika Britanija načinila značajne promene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

Reakcije iz Velike Britanije i Irske na dogovor o Bregzitu

Britanski ministar zadužen za Bregzit Dejvid Dejvis poručio je da je Velika Britanija danas načinila veliki korak napred u ispunjavanju planiranog izlaska iz EU.

"Danas je načinjen veliki korak u ispunjavanju Bregzita. Bilo je dosta posla, ali mi je drago što je EK sada preporučila da je postignut dovoljan napredak", naveo je Dejvis na Tviteru.

Jedan od vođa referendumske kampanje za Bregzit i bivši predsednik Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva Najdžel Faraž reagovao je na Tviteru poručivši da je Britanija sada spremna da "pređe na narednu fazu ponižavanja" nakon što je premijerka Tereza Mej postigla dogovor u Briselu i uslovima britanskog "razvoda" od EU.

"Dogovor u Briselu je dobra vest za gospođu Mej pošto sada možemo da pređemo na narednu fazu ponižavanja", naveo je Faraž.

Britanski ministar finansija Filip Hamond putem ove društvene mreže izrazio je "oduševljenje" odlukom Evropske komisije da se pređe u drugu fazu pregovora sa Londonom koja će biti usredsređena na trgovinske odnose.

"Pozitivan korak", napisao je na Tviteru Hamond.

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon poručila je da "ako se Bregzit događa", dodajući da se "nadala da neće", onda je "jedina razumna opcija ostati deo jedinstvenog tržišta i carinske unije".

Severnoirska Demokratska unionistička partija, koja podržava vladu Mejove u britanskom parlamentu, saopštila je da veruje da je "ostalo i dalje puno posla da bi se dokument poboljšao", preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Republike Irske Sajmon Kovni izjavio je za tamošnju državnu televiziju RTE da dogovor o Bregzitu koji se tiče irske granice osiguravajući Severnoj Irskoj da će ostati povezana sa carinskom unijom i jedinstvenim tržištem EU "postavlja osnovu" za ono što je moguće ostvariti u pregovorima o trgovinskim odnosima nakon izlaska Britanije iz EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво