Održan sastanak Lavrova i Klimkina u Beču

Prvi sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Pavela Klimkina održan je posle dužeg vremena na marginama Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a u Beču.

Ukrajinski ministar nakon sastanka je na svom nalogu na Tviteru napisao o čemu je razgovarao sa ruskim kolegom.

"Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom o razmeni zarobljenika. To moramo da realizujemo u narednim nedeljama, jer se radi o ljudima i njihovim najmilijima", napisao je Klimkin, prenosi Sputnjik.

Sastanak ministara održan je iza zatvorenih vrata. Pre njega, ministri su se susretali samo u okviru "normandijskog formata".

Poslednji takvi pregovori održani su pre tri godine pre zaoštravanja situacije u Ukrajini.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Klimkin: Rusija nije spremna na pozitivne korake

Pavlo Klimkin smatra da Moskva nije spremna na preduzimanje bilo kakvih pozitivnih koraka i ocenjuje da bi Rusija trebalo da napusti istočni deo Ukrajine i pusti da dođe međunarodna zajednica.

Klimkin je, u izjavi agenciji APA, rekao da na nespremnost Rusije na rešenje ukazuju i reči šefa ruske diplomatije koji je "normalnu mirovnu misiju UN poredio sa okupatorskom administracijom", dok je istovremeno tri godine u istočnoj Ukrajini prisutna "ruska okupatorska administracija".

On smatra da je rešenje za mir u Donbasu jednostavno - Rusija treba da napusti taj region, a da dođe međunarodna zajednica.

Neophodno je, prema rečima Klimkina, postići minimum bezbednosti i region pripremiti za slobodne i fer izbore.

Klimkin optužuje Rusiju da želi samo da zamrzne konflikt, čime bi se "fiksirao ruski protektorat" i "minirala" ukrajinska vlada u Donbasu.

Tvrdi i da Rusija, u razgovorima oko misije UN za istočnu Ukrajinu, ne želi "normalnu mirovnu misiju", već teži ka jednoj vrsti misije zaštite granica na "kontaknoj liniji ukrajinskih vladinih trupa i pobunjenika".

Klimkin je istakao da bi misija UN trebalo da ima pristup celoj teritoriji, a tako i nekontrolisanim delovima rusko-ukrajinske granice, jer u suprotnom ne bi imala smisla, pošto preko te međe, kako tvrdi, neprestano dolaze rusko oružje, municija i snage.

Specijalni izaslanik UN za Ukrajinu Martin Sajdik pozitivno gleda na moguću misiju UN u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, takva misija bi bila šansa za rešenje konflikta.

Sajdik je izrazio nadu da će SAD i Rusija moći da se dogovore oko misije, jer bi samo prisustvo "plavih šlemova" povećalo bezbednost civilnih posmatrača OEBS, pošto snage UN predstavljaju za sve strane u sukobu signal snažnijeg angažovanja međunarodne zajednice u sporu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара