Pucnjava na protestima protiv priznanja Jerusalima kao prestonice Izraela

Izraelska vojska ranila je najmanje 38 osoba pošto je zapucala na demonstrante okupljene na protestima na Zapadnoj Obali i Pojasu Gaze, povodom američkog priznanja Jerusalima kao prestonice Izraela.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice gradova Hebron i El Bireh na Zapadnoj Obali, vičući "Jerusalim je prestonica Palestine", a neki od demonstranata gađali su izraelske vojnike kamenjem.

Izraelski vojnici odgovorili su na provokacije bojevom i gumenom municijom.

Bojevom municijom ranjeno je 11 demonstranata, dok je još 20 povređeno gumenim mecima, saopštili su lekari, prenosi Rojters.

U Pojasu Gaze na desetine demonstranata okupile su se kod graničnog prelaza sa Izraelom i takođe su gađali izraelske vojnike kamenjem, nakon čega su vojnici otvorili paljbu.

Prema navodima Ministarstva zdravlja Palestine, sedam demonstranata ranjeno je bojevom municijom na granici, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Portparolka izraelske vojske saopštila je da su vojnici koristili "opremu za razbijanje demonstracija" protiv stotina demonstranata koji su bacali kamenje i tvrde predmete.

Palestinske vlasti pozvale su na generalni štrajk povodom jučerašnje odluke predsednika Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je danas povodom kritika na račun odluke Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao izraelske prestonice, da je predsednik SAD samo priznao realnost.

Tilerson je Trampov postupak branio na marginama konferencije OEBS-a u Beču.

SAD će, kako je dodao, još podržati dvodržavno rešenje za izraelsko-palestinski konflikt, "ako je to želja dve strane".

Kako je dodao, o konačnom statusu Jerusalima treba da se dogovore Izraelci i Palestinci.

Čitav svet želi mirovni proces i SAD još veruju da postoji šansa za to, rekao je Tilerson.

broj komentara 0 pošalji komentar