Mogerini: Rešenje sukoba Izraela i Palestine – dve države

Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, rekla je na konferenciji za novinare, osvrćući se na odluku Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, da EU veruje da su jedino rešenje sukoba između Izraela i Palestine - dve države.

"Evropska unija ima jasan i jedinstven stav. Verujemo da su jedino realistično rešenje sukoba Izraela i Palestine - dve države, a Jerusalim bi bio prestonica obe države", rekla je Mogerinijeva.

Ona je naglasila da je stav svih 28 država članica EU formiranje palestinske države na teritoriji koju je osvojio Izrael 1967. godine, nakon Šestodnevnog rata.

Takođe je dodala da je to stavila do znanja državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, sa kojim se sastala u utorak.

Prema njenim rečima, u petak će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Jordana, dok će ona i ministri spoljnih poslova EU razgovarati o Jerusalimu sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, u ponedeljak.

"Evropska unija će intenzivirati rad sa svim stranama i našim regionalnim i međunarodnim partnerima. Nastavićemo saradnju sa Kvartetom Bliskog Istoka (Ujedinjene nacije, SAD, Rusija i EU), možda i u većem formatu", rekla je Mogerinijeva pomenuvši Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju i Norvešku.

Ona smatra da je uloga SAD "ključna".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се