Mogerini: Rešenje sukoba Izraela i Palestine – dve države

Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, rekla je na konferenciji za novinare, osvrćući se na odluku Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, da EU veruje da su jedino rešenje sukoba između Izraela i Palestine - dve države.

"Evropska unija ima jasan i jedinstven stav. Verujemo da su jedino realistično rešenje sukoba Izraela i Palestine - dve države, a Jerusalim bi bio prestonica obe države", rekla je Mogerinijeva.

Ona je naglasila da je stav svih 28 država članica EU formiranje palestinske države na teritoriji koju je osvojio Izrael 1967. godine, nakon Šestodnevnog rata.

Takođe je dodala da je to stavila do znanja državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, sa kojim se sastala u utorak.

Prema njenim rečima, u petak će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Jordana, dok će ona i ministri spoljnih poslova EU razgovarati o Jerusalimu sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, u ponedeljak.

"Evropska unija će intenzivirati rad sa svim stranama i našim regionalnim i međunarodnim partnerima. Nastavićemo saradnju sa Kvartetom Bliskog Istoka (Ujedinjene nacije, SAD, Rusija i EU), možda i u većem formatu", rekla je Mogerinijeva pomenuvši Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju i Norvešku.

Ona smatra da je uloga SAD "ključna".

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 07. dec 2017, 16:42)
anonymous [neregistrovani]

mislio sam

Da je Mogerini za Evropska pitanja?