SB UN sutra o Trampovoj odluci

Savet bezbednosti UN održaće sutra vanrednu sednicu, a povodom odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. Rusija i Velika Britanija zabrinute zbog odluke SAD.

Kako prenosi Si-Bi-Es njuz, održavanje hitne sednice tražilo je osam zemalja članica UN.

Sednicu su zatražili Bolivija, Egipat, Francuska, Italija, Senegal, Švedska, Velika Britanija i Urugvaj.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog odluke SAD da premesti sedište ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

U saopštenju Ministarstva koje prenosi Tas navodi se da se pošteno i trajno rešavanje starog palestinsko-izraelskog sukoba, koji obezbeđuje rešavanje svih aspekata konačnog statusa palestinskih teritorija, uključujući i osetljivo pitanje Jerusalima, putem direktnih palestinsko-izraelskih razgovora, mora postići na osnovu međunarodnog prava i odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN i skupštine UN.

Navodi se da plan Vašingtona da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim predstavlja pretnju procesu rešavanja palestinsko-izraelske krize i može da se odrazi na celokupnu situaciju na Bliskom istoku.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da američka odluka o priznanju Jerusalima kao prestonice Izraela "nije od pomoći".

Rojters prenosi da je Džonson rekao da bi svet želeo da od predsednika SAD Donalda Trampa čuje neke ozbiljne objave u vezi sa načinom reševanja bliskoistočnih pitanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 07. dec 2017, 13:10)
anonymous Lala [neregistrovani]

Baš me interesuje,

dal će im nametnuti zbog toga sankcije .