Kurc upozorio na opasnost izbijanja novih kriza u OEBS-u

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je na opasnost izbijanja nove krize u toj organizaciji.

Kurc je, otvarajući 24. Savet ministara OEBS-a, kojim se formalno završava predsedavanje Austrije ovom organizacijom, izrazio zabrinutost zbog rasprava oko budžeta u OEBS-u.

"Potrebno nam je rešenje kako ne bismo ugrozili stabilnu osnovu za finansiranje organizacije", poručio je Kurc.

Ukazao je na jedinstvenost OEBS-a kao foruma za dijalog o bezbednosnim pitanjima i istakao da je OEBS danas važniji nego ikada za bezbednost u Evropi.

"Kriza poverenja među našim zemljama i dalje je prisutna. Tom trendu moramo da se suprotstavimo. Više bezbednosti se može dobiti samo uz veće poverenje", naveo je Kurc.

Prema njegovim rečima, Austrija je zbog toga za ovaj Savet svesno izabrala teme koje pogađaju sve države članice i za koje je potrebno zajedničko rešenje, pa je konferencija tako organizovana da se može iskoristiti kao najbolja moguća platforma za to.

Na marginama Saveta ministara, dodao je Kurc, biće vođeni konkretni razgovori o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini.

Rezultati austrijskog predsedavanja

Kurc je izneo i pozitivan bilans austrijskog predsedavanja, podvukavši posebno pronalaženje rešenja za personalnu krizu sa kojom je OEBS bio suočen letos, kada je čak četiri vodeće funkcije ostalo nepopunjeno.

Naveo je i pokretanje strukturiranog dijaloga o vojnim izazovima, kao i održavanje "5+2" razgovora o Pridnjestrovlju, kao pozitivne rezultate austrijskog predsedavanja.

Kurc je podvukao da je Austrija tokom predsedavanja posebno težište stavila na borbu protiv radikalizacije i terorizma.

"Nijedna naša zemlja nije bezbedna od tih problema", upozorio je on dodajući da je želeo da se oko ove teme slože sve zemlje.

Najavio je da će specijalni izaslanik za ovu oblast Peter Nojman izraditi "priručnik za prevenciju".

Kurc je rekao da je u OEBS-u diskusija oko ljudskih prava često kontroverzna, te podvukao značaj učešća civilnog društva u ovoj oblasti.

I generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger ukazao je da u OEBS-u postoji kriza poverenja.

"Trenutno smo suočeni sa najnižim stepenom poverenja među ključnim akterima. Potrebni su graditelji mostova", poručio je on.

Pošto se odluke u OEBS-u donose konsenzusom neophodno je poverenje dijalog i spremnost za kompromis, rekao je Greminger.

S tim u vezi je rekao da sa posebnom zabrinutošću prati diskusiju oko reforme stope doprinosa budžetu OEBS-a zemalja članica.

Tilerson: Sankcije ostaju dok se Rusija ne povuče s Krima

Ministar inostranih poslova SAD Reks Tilerson rekao je danas u Beču da će sankcije Rusiji ostati do se njene vojne snage ne povuku s Krima.

Obraćajući se na zasedanju Saveta ministara OEBS Tilerson je oštro kirtikovao odluku Rusije u ukrajinskom konfliktu, te poručio da SAD nikada neće prihvatiti "okupaciju i pokušaj aneksije Krima".

"Sanckcije SAD ostaju na snazi sve dok Rusija ne povuče oružane snage iz Donbasa", poručio je Tilerson.

Rusija naoružava i obučava tamošnje separatiste, rekao je šef američke diplomatije i dodao da je ove godine u konfliktnom području ubijeno više ljudi nego prošle godine.

"Moramo poštovati pravo svake države da samostalno bira svoju političku budućnost", rekao je Tilerson u vezi s rukovodstvom Ukrajine.

Prethodno je i estonski šef diplomatije Sven Mikser kritikovao "rusku agresiju" na Ukrajinu.

"Nelegalna aneksija Krima je doprinela izbijanju novog tamnog perioda za OEBS", rekao je Mikser te dodao da Moskva mora da poštuje svoje međunarodne obaveze i obnovi teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

 

Savetu ministara OEBS-a prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво