Islamske zemlje osuđuju Trampovu odluku o Jerusalimu

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela izazvala je osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.

Predsednik Indonezije Joko Vidodo, lider najmnogoljudnije muslimanske zemlje, osudio je odluku SAD da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

"Indonezija najoštrije osuđuje odluku SAD da jednostrano prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i traži od te zemlje da preispita tu odluku. Taj potez može da uzdrma opštu bezbednost i stabilnost", rekao je Vidodo.

Premijer Malezije Nadžib Razak pozvao je muslimane širom sveta da se suprotstave priznavanju Jerusalima kao izraelske prestonice.

"Pozivam sve muslimane širom sveta da se čuje njihov glas i da jasno stave do znanja da se protive priznavanju Jerusalima kao prestonice", rekao je Nadžib.

Portparol vlade Jordana Muhamed el Momani saopštio je da ta zemlja odbacuje jednostranu odluku SAD nazvavši je pravno ništavnom jer konsoliduje okupaciju Izraela u istočnom delu spornog grada.

Jordanski kralj Abdulah Drugi izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova Trampov potez naziva "neodgovornim" i poziva Vašington da ga preispita.

Istovremeno, iračka vlada zahteva od SAD da povuče odluku o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela kako bi se izbeglo rasplamsavanje terorizma.

"Upozoravamo na opasne posledice ove odluke o stabilnosti regiona i sveta. Američka administracija mora da povuče tu odluku kako bi sprečila opasne eskalacije koja bi podstkla ekstremizam i stvorila povoljne uslove za terorizam.

Egipat odbacuje odluku SAD o premeštanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prestonice ne menja pravni status grada, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.

Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osećanja muslimana širom sveta".

Katar je takođe ocenio da odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir", prenosi Al Džazira.

I Liban upozorava da Trampova odluka preti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 07. dec 2017, 11:13)
Тек толико,да се зна! [neregistrovani]

Више Јевреја живи у САД,

него у Израелу,око 10 милиона,а преко 20 милиона имају јеврејско порекло!-Њујорк је највећи јеврејски град,са 1,9 милиона Јевреја!...Највећи ум човечанства је Јеврејин Ајнштајн!

(četvrtak, 07. dec 2017, 10:55)
anonymous [neregistrovani]

da li je to odluka Trampa

Ili je on samo sprovodi?