Tramp priznao Jerusalim kao novu prestonicu Izraela

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela. EU "ozbiljno zabrinuta" zbog odluke Trampa. Oštre osude i žestoke reakcije islamskih zemalja.

"Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu Izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti", istakao je Tramp u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD, prenosi AP.

Američki predsednik je rekao da priznanje potvrđuje "očiglednu" činjenicu da je Jerusalim sedište izraelske vlade, uprkos tome što je sporni status tog grada jedan od ključnih elemenata u izraelsko-palestinskom sukobu.

Američki predsednik je, ipak, dodao da SAD priznaju da konkretne granice izraelskog suvereniteta u Jerusalimu treba da budu rešene u pregovorima o konačnom statusu.

Pre Trampovog obraćanja u Beloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje koje bi moglo da potekne od ovakve odluke.

Stotine Palestinaca palilo je američke i izraelske zastave, kao protest protiv odluke. Takođe su nazvali Jerusalim svojom "večitom prestonicom".

Tramp je istovremeno dao instrukcije Stejt departmentu da počne sa pripremama za premeštanje Ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad, naveo je Asošijeted pres.

Dodao je da SAD ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane na Bliskom istoku.

Islamske zemlje osudile Trampovu odluku

Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, nazivajući je "neodgovornom" i pozvao Vašington da preispita taj potez.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu poručio je iz Beograda, posle razgovora sa srpskim i bošnjačkim kolegom, da je to potpuno pogrešan potez i da tom populističkom politikom ne može ništa da se reši.

Egipat odbacuje odluku SAD o premeštanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prestonice ne menja pravni status grada, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.

Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osećanja muslimana širom sveta".

Katar je takođe ocenio da odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir", prenosi Al Džazira.

Jordanski kralj Abdulah Drugi izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

U prestonici Jordana, Amanu, organizovani su protesti kao odogovor na Trampovu odluku. 

Liban takođe upozorava da Trampova odluka preti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

Britanska premijerka ne slaže se sa odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu, saopštio je portparol Tereze Mej.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

"Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Guteres posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Istočni deo Jerusalima je pod kontrolom Izraela od 1967. godine. Jevreji taj grad smatraju jedinstvenom i nepodeljenom prestonicom. Palestinci pak žele da istočni deo bude glavni grad njihove buduće države.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво