Stoltenberg: Region treba da učini sve da se smanje tenzije

Apelujemo na sve strane na Zapadnom Balkanu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se tenzije smanjile, da izbegavaju zapaljivu retoriku i osiguraju da se u regionu ne ponovi oružani sukob, rekao je ekskluzivno za "Tanjug" generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je na taj način odgovorio na pitanje agencije kako vidi bezbednosnu situaciju u regionu, imajući u vidu zapaljivu retoriku koja je gotovo stalno prisutna, a poslednji put posle presude Haškog suda u "slučaju Prlić", odnosno za pokušaj stvaranja takozvane Herceg Bosne.

"Glavna odgovornost je pre svega na zemljama u regionu, ali NATO je tu da pomogne i podrži kako bi se izbegao bilo kakav sukob u regionu", rekao je šef NATO Tanjugu, koji je, uz predstavnike još nekih srpskih medija, u poseti Alijansi, na poziv tog vojnog saveza. 

Stoltenberg je podsetio da NATO igra važnu ulogu na Balkanu već decenijama, da je doprineo okončanju, kako ističe, dva etnička rata, a da je prvo veliko vojno angažovanje NATO izvan svoje teritorije bilo upravo na Balkanu, u BiH, a potom na Kosovu.

"I dalje imamo značajno prisustvo na Balkanu, tu je naša misija Kfor na Kosovu", kaže on, dodavši da su prisutni i u Sarajevu i Skoplju, a tu su i zemlje regiona sada članice NATO - Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. 

Kako kaže, NATO sarađuje sa partnerima u regionu, uključujući i Srbiju.

"Veoma cenimo blisko partnerstvo sa Srbijom. Nedavno je ovde u poseti bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić", istakao je Stoltenberg i dodao da NATO jača saradnju sa partnerima Zapadnog Balkana", zaključio je Stoletenberg.

"S Putinom sarađujemo,bez komentara na kandidatu"

Nestabilnost izvan naših granica predstavlja za nas pretnju, rekao je generalni sekretar NATO-a posle ministarskog sastanka Alijanse.

Stoltenberg je na pres-konferenciji rekao da nema komentar na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da se ponovo kandiduje, a ukazao je da je sa Putinom sarađivao kao premijer Norveške i sada, u kapacitetu generalnog sekretara NATO, ali se ne meša u unutrašnja pitanja Rusije.

"Snažna poruka sa ovog sastanka je da su jačanje odbrane, odvraćanje i dijalog pravi pristup prema Rusiji i da to daje efekte. Nastavićemo dijalog sa Rusijom ali nećemo se mešati u unutrašnja pitanja", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara inostranih poslova NATO.

Podsetio je da je Putina upoznao 2001. kada je prvi put izabran za predsednika i da je sa njim sarađivao kao premijer Norveške, kao i sada ali u drugom kapacitetu.

On je novinarima rekao da su ministri diskutovali i o jačoj ulozi NATO u osiguravanju bezbednosti i borbi protiv terorizma.

"Nestabilnost izvan naših granica predstavlja za nas pretnju", rekao je šef NATO Alijanse.

Takođe, podsetio je da NATO ima veliko iskustvo u obuci lokalnih snaga i jačanju lokalnih institucija od Avganistana do Balkana.

"To su sredstva koja našim partnerima omogućavaju da se bolje brane i bore protiv međunarodnog terorizma", rekao je šef NATO.

Podsetio je da je ove godine počela obuka snaga u Iraku i to u oblastima kao što su delovanje protiv improvizovanih eksplozivnih sredstava, vojna medicina, reforma iračkih snaga bezbednosti.

"Posebno pozdravljam doprinos naših partnera, kao što su Srbija i Jordan, u tim naporima", rekao je Stoltenberg.

Takođe , ministri su diskutovali o ulozi NATO-a u okviru globalne koalicije koja se bori prpotiv Islamske države, a u susret predstojećem samitu, u julu naredne godine, o načinima kako unaprediti saradnju sa partnerima i na jugu i na istoku.

Kada je reč o borbi protiv terorizma, Stoltenberg je naglasio da nema rešenja preko noći.

"Napravili smo napredak i odlučni smo da učinimo još više", zaključio je Stoltenberg.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво