Erdogan: Priznanje Jerusalima kao prestonice crvena linija

U slučaju da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, Turska će biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom, izjavio je u turskom Parlamentu predsednik te države Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan bi u slučaju takvog poteza SAD sazvao samit zemalja članica Organizacije za islamsku saradnju, kako bi se usprotivili proglašenju Jerusalima za prestonicu, prenosi AP.

Erdogan je takođe naglasio da je priznanje Jerusalima "crvena linija" za muslimane.

Tramp je više puta obećao tokom svoje kampanje da će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i prebaciti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a zvaničnici Bele kuće signalizirali su da će predsednik konačno krenuti ove nedelje sa planom.

U prošlonedeljnom obraćanju, potpredsednik Majkl Pens je rekao da je Tramp "aktivno razmišljao" kako da napravi tu promenu.

To je bio povod da se oglase i diplomatski savetnik predsednika Palestine Mahmuda Abasa, Madždi Kaldi, i Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije.

Kaldi je rekao da bi SAD izgubile kredibilitet kao posrednik na Bliskom istoku, ukoliko priznaju Jerusalim.

MSP Saudijske Arabije izrazilo je veliku zabrinutost oko takvog poteza. U saopštenju se navodi da Saudijska Arabija priznaje prava naroda Palestine u vezi sa Jerusalimom, dodajući da se status grada ne može menjati.

Kneset, izraelska skupština, 30. jula 1980. godine proglasila je "kompletni i ujedinjeni" Jerusalim za prestonicu Izraela.

Međunarodna pozicija Jerusalima je veoma komplikovana, zbog toga što predstavlja jedno od najsvetijih mesta i za Jevreje i za hrišćane i za muslimane.

Evropska unija smatra da je Jerusalim korups separatum, odnosno odvojeno telo, u skladu sa predlogom Rezolucije 181 Ujedinjenih nacija, odnosno Planom za odvajanje Palestine iz 1947. godine.

Plan, međutim, nije sproveden, jer je nakon usvajanja plana na Generalnoj skupštini UN izbio građanski rat na prostoru Palestine.

U epilogu Arapsko-izraelskog rata 1948-49. godine, istočni deo Jerusalima nije bio pod kontrolom Izraela. Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, Izrael je izvršio okupaciju istočnog dela Jerusalima, a aneksirali su deo 1980. godine, što je naišlo na osude međunarodne zajednice.

UN su novembra 1967. godine, pet meseci nakon okončanja Šestodnevnog rata izdale Rezoluciju 242, koja navodi da se Izrael povuče iz okupiranih teritorija. Ta rezolucija je kasnije proglašena nevažećom, Rezolucijom 478 UN.

Danas većina zemalja ne priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela, već se slažu da bi trebalo da se nađe pod međunarodnom kontrolom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво