Junker: Tereza Mej nije lak pregovarač

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da još nema dogovora o ključnim pitanjima izlaska Velike Britanije iz EU i da će pregovori i konsultacije o tome biti nastavljeni ove sedmice.

Junker je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom premijerom Terezom Mej rekao da dogovora o ključnim pitanjima nema uprkos dosadašnjem napretku u pregovorima.

"Pored napretka i približenih stavova, još nema dogovora po ključnim pitanjima izlazak Velike Britanije iz Evropske unije", rekao je Junker uz napomenu da se pregovori i konsultacije nastavljaju ove sedmice.

Junker je rekao da Tereza Mej nije lak pregovarač i da je tokom sastanka branila interese Britanije.

To što danas nije postignut dogovor, prema rečima Junkera, ne predstavlja neuspeh.

"Pored najboljih napora i značajnog napretka koje smo mi i naši timovi postigli tokom prethodnih dana na tri ključna pitanja, nije bilo moguće da postignemo kompletan dogovor danas", rekao je Junker.

Predsednik EK je naglasio da sada postoji zajedničko razumevanje po većini tema i da su preostala "dva ili tri" otvorena pitanja koja će zahtevati dalje konsultacije i pregovore.

"Spremni smo da nastavimo sa pregovorima sa Velikom Britanijom , ovde u Briselu, krajem ove nedelje. Mi smo veoma približili pozicije zahvaljući britanskoj premijerki i želji Evropske komsije da postigne fer dogovor ša Bitanijom", poručio je Junker.

Veruje, kaže, da je moguće postići dovoljan napredak pre Evropskog saveta koji je zakazan za 15. decembar.

"Želimo da napredujemo zajedno"

Britanska premijerka Tereza Mej je ocenila da je današni sastanka bio konstruktivan i da je mnogo progresa napravljeno po velikom broju pitanja.

"Jasno je da želimo da napredujemo zajedno. Po nekoliko pitanja postoje razlike koje zahtevaju dalje pregovore i konsultacije. Sastaćemo se pre kraja nedelje i uverena sam da ćemo to pozitivno završiti", zaključila je Tereza Mej.

Ona je danas u Briselu razgovarala sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom u pokušaju da se postigne napredak kada je reč o ključnim pitanjima razlaza Brisela i Londona, a u cilju otpočinjanja razgovora o budućim odnosima dve strane.

Mejova i Junker su razgovali o tri teme - pravima građana EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji nakon Bregzita, o novcu koji će prilikom izlaska iz Unije London morati da plati, kao i o načinu uređenja granice između Republike Irske i Severene Irske.

Kompletan dogovor o ovim pitanjima doprineo bi otvranju pregovora o novim trgovinskim odnosima Velike Britanije i EU sledeće nedelje na Samitu EU u Briselu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво