Vojne vežbe SAD i Južne Koreje, Pjongjang nazvao Trampa "ludim"

U vazdušnim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje pod nazivom "Vidžilant ejs", koje su počele danas uprkos pozivima iz Rusije i Kine da budu otkazane, učestvuje 230 letelica uključujući i šest borbenih stelt aviona "F-22 raptor".

Portparol američke Ratne avijacije, međutim, nije potvrdio najave južnokorejskih medija da će se u vežbe u toku nedelje uključiti i bombarderi B-1B, prenosi Rojters.

Agencija navodi da će u vežbama, koje bi trebalo da traju do petka, učestvovati i američki borbeni avioni F-35 i da su ovo manevri sa najvećim brojem borbenih aviona pete generacije do sada.

Trupama Južne Koreje u vežbama će se pridružiti oko 12.000 vojnika SAD, među kojima će biti i marinci i pripadnici američke Ratne mornarice.

Severnokorejski Komitet za mirno ponovno ujedinjenje zemlje nazvao je američkog predsednika Donalda Trampa "ludim" i ocenio da će vazdušne vojne vežbe SAD i Južne Koreje "gurnuti situaciju na Korejskom poluostrvu koja je već akutna na samu ivicu nuklearnog rata".

U reakciji na sinoćnje saopštenje iz Pjongjanga i manevre američke i južnokorejske ratne avijacije, ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da je za žaljenje što je nakon dva meseca relativnog mira na Korejskom poluostvu došlo do povratka napetosti.

Vang je, kako se navodi, kazao da Kina ima otvoren stav prema rešenjima za severnokorejsko nuklearno pitanje.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Makmaster izjavio je juče da će se predsednik SAD Tramp "pobrinuti" za rastuću nuklearnu pretnju Severne Koreje preduzimanjem jednostranih akcija ukoliko bude potrebno.

"Predsednik će se postarati za to, a ako budemo morali, učinićemo to sami. Međutim, ono što mi hoćemo jeste da ubedimo druge da je u njihovom interesu da učine više", rekao je Makmaster gostujući na televiziji Foks njuz.

Kako je rekao, Kina je preduzela neke poteze bez presedana.

"Ono što tražimo od Kine nije da učine uslugu nama ili nekom drugom, već da se ponašaju u skladu sa sopstvenim interesom", rekao je Makmaster i dodao da svetu preti smrtna opasnost od Severne Koreje koja se naoružava nuklearnim oružjem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво