UN pokušavaju da evakuišu humanitarce iz Sane

Usred borbi zbog kojih je presečen put ka aerodromu u Sani, Ujedinjene nacije pokušavaju da evakuišu najmanje 140 humanitaraca iz prestonice Jemena, ali čekaju odobrenje od koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, saopštili su humanitarni zvaničnici UN i drugih organizacija.

Drugi izvori, pak, navode da UN i nevladine organizacije planiraju smanjenje humanitarnog osoblja u Jemenu zbog trenutne bezbednosne situacije.

Koalicioni avioni bombardovali su položaje Huta u Sani protekle noći, navode stanovnici i lokalni mediji, a cilj napada je pružanje podrške pristalicama bivšeg predsednika Jemena Ali Abdulaha Saleha u borbi protiv Huta, grupe koja se svrstala na stranu Irana, prenosi Rojters.

Ovo je četvrti dan najnovijeg talasa sukoba u kojem su ubijene desetine ljudi, saopštio je Crveni krst.

"U Džibutiju je spreman avion za 140 članova međunarodnog osoblja", rekao je Rojtersu zvaničnik UN u Sani, dodavši da polovina članova osoblja potiče iz nevladinih organizacija.

Isti, neimenovani zvaničnik je naveo da se borbe pomeraju u pravcu aerodroma i da je situacija veoma napeta, te je čak nemoguće evakuisati osoblje.

Osoblje UN je ograničeno na četvrt u kojem je smešteno u Sani otkako su u četvrtak izbili sukobi, napomenuo je zvaničnik svetske organizacije.

Dozvolu za sletanje na aerodromu u Sani tek treba da izda koalicija na čelu sa Saudijcima koja kontroliše nebo iznad jemenske prestonice, koja je u rukama Huta, navode humanitarni radnici.

Drugi izvor UN u Jemenu, međutim, kaže da se osoblje UN i NVO ne evakuiše, već je planirano smanjenje broja humanitarnog osoblja u Sani dok se bezbednosna situacija na terenu ne stabilizuje.

To je potvrdila i portparolka Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Ženevi Elodi Šindler, rekavši da MKCK u trenutnoj "haotičnoj situaciji razmatra smanjenje svog osoblja u Jemenu na najneophodnije članove".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво