Špigel: Hrvatska žali za ratnim zločincem

Posle samoubistva Slobodana Praljka u Hagu, nemačka štampa piše o ulozi osuđene šestorke i o samom Tribunalu. Mnogi smatraju da se Praljak inscenirao kao mučenik.

"Hrvatska žali - za ratnim zločincem", piše Špigel onlajn u tekstu povodom samoubistva Slobodana Praljka.

U tekstu je opisano kako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prekinula svoju posetu Islandu i vratila se u Hrvatsku kada je saznala za Praljkovo samoubistvo, te kako je u hrvatskom parlamentu održan minut ćutanja za Praljka "i sve žrtve rata".

Osim toga, da su "mnogi hrvatski mediji pisali o hrabrom komandiru sa tri diplome", te da je u nekim publikacijama koje su poznate kao kritične pridev "sporan" bio otprilike najoštriji kada je reč o Praljku.

"No, istina glasi: Slobodan Praljak je bio ratni zločinac. Kao privremeni šef generalštaba armije bosanskih Hrvata u ratu u Bosni znao je za masakre, ubistva i progone. Bio je i jedan od glavnih počinilaca 'udruženog zločinačkog poduhvata' sa ciljem da se deo Bosne i Hercegovine etnički očisti i pripoji Hrvatskoj – poduhvata kojim je zapovedao tadašnji hrvatski predsedik Franjo Tuđman", navodi se u tekstu.

Špigel onlajn navodi da je "Praljak bio jedna od mnogih na sumnjiv način blještavih figura ratova u bivšoj Jugoslaviji".

"Sin visokog funkcionera jugoslovenske tajne službe studirao je elektrotehniku, filozofiju i pozorišnu režiju i dugo je radio kao režiser. Kada je 1991. počeo rat, prijavio se kao dobrovoljac i brzo napravio karijeru u hrvatskoj armiji te armiji bosanskih Hrvata", piše Špigel onlaj.

U tekstu piše i da je po njegovoj naredbi 9. novembra 1993. uništen svetski poznat Stari most u Mostaru, koji je na Balkanu bio simbol mirnog suživota vera i nacionalnosti.

"Kada je protiv njega podignuta optužnica zbog ratnih zločina, dobrovoljno se predao Haškom sudu 2004. i odtada je u zatvoru. U zatvorskoj jedinici u Sheveningenu napisao je 18 knjiga i radio na svojoj ulozi heroja i patriote", piše u tekstu.

"Presudom Haškog suda Hrvatska je zapravo zbog uloge Tuđmana proglašena za agresora. Ali, to je u suprotnosti sa jednim od najsvetijih zakona hrvatske države prema kojem je hrvatska nacija bila isključiva žrtva jugoslovensko-srpsog napadačkog rata", piše, između ostalog, Špigel onlajn.

List Morgenpost o Praljku piše da je "očigledno hteo da se stilizuje kao žrtva pravosuđa i mučenik".

Ponašanje Praljka "pokazuje koliko su malo među mnogim jugoistočnim Evropljanima prisutni uviđavnost, samokritika i priznanje činjenica kada je reč o ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Presuda je istorijski od velikog značaja. Ona potvrđuje mešanje političkog vođstva u Zagrebu, na primer, preminulog predsednika Franje Tuđmana, u rat u susednoj Bosni i Hercegovini", navodi se u tekstu.

Zvanična Hrvatska i danas tvrdi da nije bila umešana u rat u Bosni i Hercegovini. Tako je hrvatska predsednica pre izricanja presude izjavila da se nada da će bosanski Hrvati biti pušteni na slobodu. U prošlosti je Grabar Kitarović već hvalila ulogu Praljka i njegovih "tekovina" u ratu, pišu nemački mediji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи