Lavrov: SAD da kažu ako traže izgovor za uništenje Severne Koreje

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da SAD treba otvoreno da kažu ako je cilj njihovih provokativnih akcija uništenje Severne Koreje, prenosi "Tas".

Lavrov je istakao da je Vašington "najavio održavanje velikih nenajavljenih vežbi u decembru".

"Izgleda da su sve izveli namerno kako bi (severnokorejski vođa) Kim Džong Un izgubio kontrolu i načinio novi očajnički potez. Amerikanci moraju da nam objasne šta zapravo smeraju. Ukoliko traže izgovor za uništavanje Severne Koreje, trebalo bi to otvoreno da kažu i rukovodstvo SAD trebalo bi to da potvrdi. Onda bismo mi odlučili kako da odgovorimo", rekao je Lavrov.

Rojters je preneo da su SAD ranije danas upozorile rukovodstvo Severne Koreje da će ta zemlja biti "potpuno uništena" ako izbije rat, nakon što je Pjongjang ispalio najnapredniju raketu koja može da dosegne do američkog kopna.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla je na hitno sazvanoj sednici Saveta bezbednosti UN tim povodom, da SAD nikad nisu želele rat sa Severnom Korejom.

"Ako do rata dođe, to će biti zbog kontinuiranih akcija agresije kakvu smo videli u utorak. Ako do rata dođe, nema greške, severnokorejski režim će biti potpuno uništen", rekla je Hejlijeva.

Ona je istakla da su SAD zatražile od Kine da obustavi snabdevanje Severne Koreje energentima.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja pozvao je Pjongjang da obustavi nuklearne testove, a SAD i Južnu Koreju da ne održavaju vojne vežbe u decembru, jer bi to "zapalilo i onako već eksplozivnu situaciju".

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 01. dec 2017, 17:32)
anonymous [neregistrovani]

Lavrov zna da USA ne smije napasti Sjevernu Koreu...

...Rusija to nece dozvoliti,nece dozvoliti da rakete sa atomskim punjenjem prelijecu preko teritorije joj,nece to dozvoliti ni Kina..

(petak, 01. dec 2017, 17:26)
Zemljak [neregistrovani]

Trgovina oruzjem

Neće biti nikakvog rata. To je sve propaganda SAD da zastraše sve zemlje kako bi one što više ulagale u američku vojnu oprema i oružje. Bez vojne industrije SAD ekonomija je nula. Zato SAD izazivaju čarke i plaše sve po svetu i u isto vreme nude pomoć - američku vojnu opremu i komercijalne vojne ugovore vredne milijarde dolara. Trump je prije svega biznismen a ne general

(petak, 01. dec 2017, 00:45)
anonymous [neregistrovani]

re: @Jel Koreja nekoga napala

A to se kao Ameri brinu za S. Korejski narod pa zato prijete unistenjem cijele drzave sa sve stanovnicima? Opasne igre USA su smisljene da bi eliminisali S. Koreju i samim tim izasli na granice Kine i Rusije, a ujedno opkolili Rusiju sa svih strana. Sve u svemu mislim da Rusija i Kina nece dozvoliti bilo kakvo unistenje S. Koreje, u protivnom prijeti nam 3 svj.

(četvrtak, 30. nov 2017, 20:20)
anonymous [neregistrovani]

"Izgubio kontrolu"

Sme li neko ko ume da izgubi kontrolu da barata nuklearnim oruzjem?

(četvrtak, 30. nov 2017, 20:10)
Zemlja logor! [neregistrovani]

@Jel Koreja nekoga napala

Da,svoj narod!

(četvrtak, 30. nov 2017, 18:04)
anonymous [neregistrovani]

sad

amerikanci hoce das napadnu Sever dok jos imaju 10 ak atomskih i nuklearnih bombi,jer misle da mogu da im poobaraju postojece kapacitete ,ako Koreja omasovi proizvodnju raketa i novih bombi gotovo je i onda mogu da ucenjuju ceo svet pretnjom da ce prodati svakom bombu ko hoce da kupi.

(četvrtak, 30. nov 2017, 14:27)
anonymous [neregistrovani]

Napad

Neće SAD napasti S.Koreju, jer ode ceo svet u haos.

(četvrtak, 30. nov 2017, 13:48)
anonymous [neregistrovani]

Gospodjo Hejli ?

Ako niste za rat kao sto kazete ! Zasto se ne okanete Severne Koreje ?

(četvrtak, 30. nov 2017, 13:43)
ZARE 1 [neregistrovani]

Priznati

Severnu Koreju treba priznati kao nuklearnu silu i priča završena. Jedino mirno rešenje !

(četvrtak, 30. nov 2017, 13:23)
Boban [neregistrovani]

Zasto

Zasto da napadnu SK.  Jel Koreja nekoga napala. Ne dirajte je Koga je SKoreja napala