Volker: Razgovori o Ukrajini u Beogradu bili "korak unazad"

Specijalni predstavnik SAD za pregovore o Ukrajini Kurt Volker je, iznoseći za portal "Politiko" detalje svog trećeg susreta sa savetnikom ruskog predsednika, koji je održan pre dve nedelje u Beogradu, rekao da je taj sastanak bio "korak unazad".

"Moguće je da se to dogodilo iz potpuno drugih razloga koji nemaju nikakve veze s Ukrajinom već sa trenutnom situacijom u odnosima SAD i Rusije. To možda ima veze sa tim što se američki predsednik Donald Tramp i ruski Vladimir Putin ne sastaju dovoljno na bilateralnom nivou", kazao je Volker.

On je istakao da ne zna koji će biti sledeći korak posle sastanka u Beogradu na kojem se, kako tvrdi, ruska strana "vratila na svoj prvobitni predlog".

Volker je ukazao da treba sačekati i videti šta će se dogodit na narednom, četvrtom sastanku, koji je predviđen za decembar.

Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen je prošle nedelje najavio da će se Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastati ponovo u decembru.

Biće to četvrti sastanak američkog specijalnog predstavnika i ruskog izaslanika, a mesto njegovog održavanja nije navedeno.

Volker i Surkov su se poslednji put sastali 13. novembra u Beogradu, gde su sastanak imali i 7. oktobra, a prvi sastanak su održali u Minsku, 21. avgusta.

Tokom poslednjeg njihovog susreta, američka strana je iznela predloge o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN o mogućem raspoređivanju misije u Donbasu.

Surkov je posle tog sastanka rekao da je reč o dokumentu od 29 odredbi, od kojih su tri prihvatljive za rusku delegaciju.

Uz to, pomoćnik ruskog predsednika je naveo da su se dve strane dogovorile da "nastave napore u cilju približavanja stavova".

Nakon poslednjeg sastanka u Beogradu, Volker i Surkov su saopštili da će Rusija i SAD nastaviti da rade zajedno na postozanju mira u Ukrajini, uprkos postojećim kontroverzama. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво