Moskva: Pjongjang miruje, primenjuje prvu tačku ruskog plana

Rusija je protiv toga da Severna Koreja ima nuklearno oružje i to je istakla više puta kolegama iz Severne Koreje, kao i da je neophodno da odustanu od nuklearnih programa, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov.

"Više puta samo rekli Severnoj Koreji da je za nas neprihvatljiv njihov nuklearni status", rekao je Morgulov na Osmoj azijskoj konferenciji u Seulu, prenosi Tas.

Morgulov je naveo da Moskva aktivno radi sa Pjongjangom kako bi se moratorijum na rakete i nuklearne testove nastavio što duže.

"Veoma cenimo što Severna Koreja već dva meseca miruje, a Rusija aktivno radi kako bi se osiguralo da se to što duže nastavi. Realno, to znači da je Pjongjang počeo da primenjuje prvu tačku ruskog plana o rešavanju krize na Korejskom poluostrvu. Plan pokriva zamrzavanje raketno-nuklearnih proba u zamenu za zaustavljanje ili smanjenje broja američko-južnokorejskih vojnih vežbi", rekao je Morgulov.

Prema njegovim rečima, američke pretnje upućene Severnoj Koreji neće okončati sukobljavanja na Korejskom poluostrvu i bilo bi naivno smatrati da hoće.

Kaže da je očito da Pjongjang ignoriše međunarodnu zajednicu i tvrdoglavo nastavlja da razvija svoj raketni i nuklearni program.

"SAD i njene saveznice neumorno održavaju zajedničke vojne vežbe, donoseći još više oružja i snaga na poluostrvo. Sve to vodi u ćorsokak iza koga je fantomski rizik od velikih ljudskih žrtava", rekao je ruski diplomata.

Morgulov smatra da bi SAD i saveznice trebalo da smanje broj vojnih vežbi u blizini Korejskog poluostrva.

Prema njegovim rečima, Moskva veruje da je moguće da SAD i Severna Koreja započnu direktne pregovore.

"Ključna agenda takvih razgovora može biti vrlo jednostavna, a to su principi miroljubive koegzistencije. Verujem da nedostatak takve saglasnosti daje podstrek neprijateljstvu i uzajamnom nepoverenju među uključenim stranama", rekao je Morgulov.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. nov 2017, 11:55)
anonymous [neregistrovani]

Stvarni razlog

Američkih vojnih vežbi je da provociraju S. Koreju odnosno da bi ispalo da je S. Koreja prekršila ultimatum koji su im dale SAD. To je taktika Amerike, još od Kenedija. Samo pročitajte te dokumente za koje je Tramp dozvolio da se skine oznaka tajnih dokumenata i biće vam sve jasno kakve prljave igre igraju...