Socijaldemokrate za pregovore, nema novih izbora u Nemačkoj?

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Hubertus Hajl izjavio je da je ta stranka spremna za pregovore sa drugim partijama kako bi se prekinuo politički zastoj nastao nakon neuspeha kancelarke Angele Merkel da formira koalicionu vladu, prenosi "Rojters".

Agencija navodi da bi ova odluka socijaldemokrata čini manje izvesnim neophodnost održavanja novih izbora koji bi potencijalno mogli da poremete Nemačku kao ekonomski i politički najmoćniju zemlju u Evropi.

Socijaldemokrate su ranije tvrdili da će otići u opoziciju nakon što su u septembru postigli najgori posleratni izborni rezultat.

"SPD neće reći 'ne' razgovorima", kazao je Hajl novinarima nakon višečasovne diskusije održane među liderima socijaldemokrata.

Rojters navodi da Hajl nije precizirao sa kojim strankama će SPD razgovarati niti da li nameravaju da budu u vladajućoj koaliciji ili bi samo podržali manjinsku vladu koju bi vodila Merkelova.

U međuvremenu je i lider SPD Martin Šulc izjavio da će se njegova stranka pridružiti pregovorima o formiranju nove vlade, promenivši stav i nagovestivši mogućnost okončanja političkog ćorsokaka u zemlji posle septembarskih izbora.

Šulc je novinarima u Berlinu danas rekao da su socijaldemokrate sada spremne da se sastanu sa drugim strankama, ali je naglasio da pregovori "neće automatski krenuti u nekom posebnom pravcu", prenosi AP.

"Ako pregovori znače da učestvujemo u formiranju vlade, u kakvom god obliku ili sastavu, onda će članovi naše partije o tome najpre glasati", rekao je Šulc.

Ovaj potez znači preokret u stavu Šulca, koji je nakon proglašenja izbornih rezultata isključio mogućnost bilo kakvog učešća u budućoj vladi nakon što je pretrpeo poraz od konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel 24. septembra, ocenjuje američka agencija.

Šulc je danas rekao i da će njegova stranka preispitati svoj stav posle sastanka sa predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom koji je zakazan za četvrtak, dodavši da će njegova partija "naravno" prihvatiti Štajnamajerov poziv.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво